Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika,
we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni
francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem.
Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową.
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 min.
Chłodzenie: 1godz.
Pieczenie: 45 min.
Składniki na ciasto:
● 200 g mąki T45 lub T55 + do podsypania
● 80 g cukru pudru
● 30 g mielonych migdałów
● 120 g miękkiego masła + do formy
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g)
● 100 g miękkiego masła
● 150 g drobnego cukru
●
2 jajka
●
100 g mielonych migdałów
Przygotowanie :
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi
migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą
mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw
na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, wyłóż nim prostokątną
natłuszczoną formę. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni, wyłóż na nie
arkusz papieru do pieczenia, wysyp suchy groch, fasolę lub ceramiczne kulki do
pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz przez około
15 minut. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj nadzienie : wymieszaj miękkie masło ze 100
g cukru. Dodaj jajka, a następnie mielone migdały, dokładnie połącz całość.
Wylej krem na upieczony spód tarty, wyrównaj wierzch, i piecz w nagrzanym
piekarniku przez około 20 minut.
Rabarbar obierz, pokrój na długie paski przy pomocy
ostrego noża lub mandoliny. Ułóż paski płasko na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Posyp 50 g cukru. Piecz przez około 10 minut, aż
rabarbar będzie lekko skarmelizowany. Pozostaw na blasze do ostudzenia.
Ułóż paski rabarbaru na kremie migdałowym, przeplatając
je tak, jak na zdjęciach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz