niedziela, 7 czerwca 2020

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWKI


Nowa tendencja we współczesnej kuchni francuskiej, która niezmiernie mnie cieszy, to niemarnowanie żywności, czyli wykorzystanie wszelkich resztek jedzenia, tak, by nie lądowały w koszu na śmieci. Proponuję Wam dzisiaj jeden z przepisów typ « zero waste », czyli wykorzystujący resztki warzyw. Natka marchewki, liście rzodkiewki, obierki warzyw (buraków, ziemniaków, marchwi) i owoców możemy w różnorodny sposób wykorzystać w kuchni, przyrządzając z nich pesto, zupy, chipsy. 

Przygotowanie: 15 min.


Gotowanie: 30 min.


Porcja dla 4 osób:


● 2 pęczki rzodkiewek ekologicznych


● 4 duże ziemniaki


● 2 szalotki


● 25 g solonego masła


● 1 ½  warzywnej kostki bulionowej Bio


● sól, pieprz

Przygotowanie:


Dokładnie oczyść rzodkiewkę, odetnij liście, umyj, osusz i posiekaj.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotki i obierz i drobno poszatkuj.

W rondlu rozpuść masło, podsmaż posiekaną szalotkę. Wrzuć liście rzodkiewki, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dodaj ziemniaki, kostkę bulionową i około 80 cl wody. 

Dopraw solą i pieprzem i gotuja około 20 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu zmiksuj całość, dopraw do smaku. 


Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Podaj zupę w miseczkach lub szklankach, ułóż na wierzchu plasterki rzodkiewki. Bon appétit! 




Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz