Nowa tendencja we współczesnej kuchni francuskiej, która niezmiernie mnie cieszy, to
niemarnowanie żywności, czyli wykorzystanie wszelkich resztek jedzenia, tak, by
nie lądowały w koszu na śmieci. Proponuję Wam dzisiaj jeden z przepisów typ
« zero waste », czyli wykorzystujący resztki warzyw. Natka marchewki,
liście rzodkiewki, obierki warzyw (buraków, ziemniaków, marchwi) i owoców
możemy w różnorodny sposób wykorzystać w kuchni, przyrządzając z nich pesto,
zupy, chipsy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 pęczki rzodkiewek
ekologicznych
● 4 duże ziemniaki
● 2 szalotki
● 25 g solonego masła
● 1 ½ warzywnej kostki bulionowej Bio
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść
rzodkiewkę, odetnij liście, umyj, osusz i posiekaj.
Ziemniaki obierz i
pokrój w kostkę. Szalotki i obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rozpuść
masło, podsmaż posiekaną szalotkę. Wrzuć liście rzodkiewki, wymieszaj z
rozpuszczonym masłem. Dodaj ziemniaki, kostkę bulionową i około 80 cl wody.
Dopraw solą i pieprzem i gotuja około 20 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki
będą miękkie, w razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu zmiksuj całość,
dopraw do smaku.
Rzodkiewkę pokrój w
cienkie plasterki. Podaj zupę w miseczkach lub szklankach, ułóż na wierzchu
plasterki rzodkiewki. Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz