Sezon na szparagi trwa krótko, więc korzystajcie z tego
okresu, aby przygotować smaczne potrawy z udziałem szparagów. Dziś podaję Wam
prosty przepis na francuski sos muślinowy (mousseline), z którym możecie podać
szparagi (zielone lub białe, wedle wyboru), jest niezwykle delikatny i subtelny,
szparagi będą z nim smakowały naprawdę wybornie.
Osobiście wolę zawsze gotować szparagi na parze, ale
jeśli wolicie tradycyjne gotowanie w wodzie, najlepiej zanurzcie szparagi tak, by
główki wystawały powyżej gotującej wody.
Przygotowanie : 30 min.
Gotowanie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 20 zielonych szparagów
● sól
Na sos muślinowy:
● 200 g masła solonego
● 4 żółtka jajek
● 15 cl śmietany kremówki
● 1 cytryna
● 1 pęczek szczypiorku
● sól
Przygotowanie :
Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu,
w którym same z łatwością się odłamują). Zielone szparagi nie wymagają
obierania. Ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak, by
główki wystawały powyżej gotującej wody. Sprawdź ostrzem noża, czy szparagi są
miękkie. Odcedź, po czym wrzuć na chwilę do naczynia z zimną wodą i kostkami
lodu (opcjonalnie), aby zachowały ładny, zielony kolor.
Podczas gotowania szparagów przygotuj sos
muślinowy : w rondelku rozpuść masło na wolnym ogniu, uważając, by nie
przypalić masła, gdy masło się zagotuje i na wierzchu pojawi się piana, gotuj
jeszcze przez chwilę na bardzo małym ogniu, po czym zbierz to, co wypłynęło na
powierzchnię. Przelej do miseczki, usuwając pianę z wierzchu i pozostawiając osad
na dnie rondelka. Wyciśnij sok z ½ cytryny.
Przygotuj kąpiel wodną, podgrzej wodę w garnku i umieść
na nim metalową miskę, tak, by dno miski nie dotykało gotującej wody. Na wolnym
ogniu, wbij żółtka jajek do miski, dodaj cztery łyżki wody i dwie łyżki soku z
cytryny, mieszaj trzepaczką aż masa zgęstnieje, podwoi objętość i stanie się
puszysta. Uważaj, żeby żółtka się nie zważyły. Zdejmij z ognia, dodaj klarowane
masło, ubijając trzepaczką.
Ubij śmietanę kremówkę (po uprzednim schłodzeniu) i dodaj
ją do sosu, delikatnie mieszając, posól i dopraw do smaku sokiem z cytryny,
jeśli jest taka potrzeba. Drobno posiekaj szczypiorek i połącz z sosem.
Podawaj szparagi an talerzu z sosem muślinowym obok.
Sosu muślinowego nie należy podgrzewać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz