Ta soczysta, orzeźwiająca, pełna witamin surówka z
pomarańczy i marchewki, z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy, miodu, cynamonu,
mięty lub kolendry i bratków polnych na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom
sałatek, a zwłaszcza wegetarianom i weganom.
Fiołek trójbarwny zwany potocznie bratkiem polnym nie
tylko pięknie zdobi sałatkę, ale posiada również właściwości lecznicze
przeciwulteniające, oczyszczające i regenerujące, reguluje przemianę materii,
wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza drogi moczowe z toksyn, korzystnie działa
na skórę.
Publikuję ten przepis w
ramach kwiecistej akcji kulinarnej ogłoszonej na Durszlak. pl „Jadalne kwiaty w
mojej kuchni”.
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 1
godz.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g marchewki
● 4 pomarańcze
●
garść kwiatów dzikich bratków
● Sok z połówki cytryny
● 2 łyżki wody z kwiatów
pomarańczy*
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżka płynnego miodu
● 1 łyżka posiekanej mięty (lub
kolendry)
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na
tarce z dużymi oczkami.
Obierz dwie pomarańcze, usuwając
również białą wewnętrzną skórkę, pokrój na ćwiartki, a następnie na małe
cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką.
Miętę lub kolendrę umyj, osusz,
oberwij listki i drobno posiekaj.
Z dwóch pozostałych pomarańczy
wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę,
cynamon i miętę (kolendrę). Dobrze wymieszaj, posól. Połącz w misce z marchewką
i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
*Wodę pomarańczową znajdziesz z
łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały
dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody
pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu.
U Ciebie jak zwykle, pięknie, zdrowo i kolorowo! Dziękuję za przyłączenie się do mojej akcji Jadalne kwiaty:))
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuje, bardzo mi miło. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń