Dzisiaj polecam Wam przepis na zdrową, wzmacniającą i smaczną zupę z młodej pokrzywy. Znajdziecie ją z łatwością podczas wiosennych spacerów, nie zapomnijcie zabrać ze sobą gumowych rękawiczek i nożyc, i zbierajcie najlepiej listki młodej pokrzywy, ewentualnie z gałązkami. Pokrzywa ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zawiera wiele witamin i minerałów, przede wszystkim dużo żelaza, wzmacnia ogranizm i oczyszcza układ moczowy. Zupa z pokrzywy jest szybka i prosta w przygotowaniu, mój przepis zawiera tylko pokrzywę, cebulę i i ziemniaki, ale możecie do niej dodać, wedle upodobania, marchewkę, czosnek, pora, a także zioła i przyprawy, które lubicie.
Przygotowanie: 10 min.
Cuisson : 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 500 g listków młodej pokrzywy
● 300 g ziemniaków
● 2 cebule
● 1 litr wody
● bulion warzywny bio (1-2 kostki)
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 15 cl śmietany kremówki
lub śmietany do sosów i zup
● sól, pieprz
● pestki dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż
rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć
gałązki.
Ziemniaki
obierz, pokrój w kostkę.
W garnku podsmaż na rozgrzanej oliwie posiekaną cebulę,
dodaj pokrzywę, przesmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Dodaj ziemniaki, wlej
gotującą wodę z rozpuszczonym bulionem, posól. Gotuj na wolnym ogniu przez
około 20 minut.
Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem. Przed podaniem dodaj
śmietanę i posyp pestkami dyni (opcjonalnie). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz