wtorek, 28 kwietnia 2020

WIOSENNA ZUPA Z POKRZYWY


Dzisiaj polecam Wam przepis na zdrową, wzmacniającą i smaczną zupę z młodej pokrzywy. Znajdziecie ją z łatwością podczas wiosennych spacerów, nie zapomnijcie zabrać ze sobą gumowych rękawiczek i nożyc, i zbierajcie najlepiej listki młodej pokrzywy, ewentualnie z gałązkami. Pokrzywa ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zawiera wiele witamin i minerałów, przede wszystkim dużo żelaza, wzmacnia ogranizm i oczyszcza układ moczowy. Zupa z pokrzywy jest szybka i prosta w przygotowaniu, mój przepis zawiera tylko pokrzywę, cebulę i i ziemniaki, ale możecie do niej dodać, wedle upodobania, marchewkę, czosnek, pora, a także zioła i przyprawy, które lubicie.







Przygotowanie: 10 min.

Cuisson : 20 min.



Porcja dla 4 osób:

● 500 g listków młodej pokrzywy

● 300 g ziemniaków

● 2 cebule

● 1 litr wody

● bulion warzywny bio (1-2 kostki)

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 15 cl śmietany kremówki

lub śmietany do sosów i zup

● sól, pieprz

● pestki dyni (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć gałązki.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

W garnku podsmaż na rozgrzanej oliwie posiekaną cebulę, dodaj pokrzywę, przesmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Dodaj ziemniaki, wlej gotującą wodę z rozpuszczonym bulionem, posól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietanę i posyp pestkami dyni (opcjonalnie). Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz