czwartek, 9 kwietnia 2020

MARMURKOWY KEKS CZEKOLADOWO-DYNIOWY


W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w smaku, do jego przygotowania najlepiej użyjcie dyni butternut, która ma znakomity, delikatny, lekko słodki smak, lub dyni hokkaido czy zwykłej dyni.

Życzę Wam pięknych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, trzymajcie się ciepło i zdrowo!

Wielkie podziękowania dla personelu medycznego i wszystkich, którzy nadal dla nas pracują w tym trudnym czasie.






Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 1 godz.

Porcja dla 6 osób:

● 300 g ugotowanej dyni butternut

(lub zwykłej lub dyni hokkaido, około 500 g surowej dyni)

● 130 g mąki pszennej T55 ou T45

● 100 g gorzkiej czekolady

● 100 g cukru brązowego +2 łyżki do dekoracji

● 70 g mielonych orzechów laskowych

● 70 g miękkiego masła

● 3 duże jajka

● 75 g pestek dyni

● 2 łyżeczki proszku do pieczenia

● 1 laska wanilii

● 1 szczypta soli



Przygotowanie:

 Dynię ugotuj na parze do miękkości, osącz z wody, rozgnieć widelcem lub zmiksuj do konsystencji purée, odstaw.

Zmielone orzechy laskowe upraż przez kilka minut na suchej patelni, mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Odstaw.

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem noża wyskrob ziarenka.

Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.*

Miękkie masło pokrój w kawałki, utrzyj z cukrem na gładką masę. Domieszaj jajka, purée z dyni, dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodaj do mieszaniny z dyniowym purée, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

Podziel masę na dwie części, do jednej domieszaj rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej ziarenka wanilii.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub natłuść), wylej na dno połowę masy z czekoladą, następnie całą masę z wanilią, a na koniec resztę masy z czekoladą.  

Posyp wierzch pestkami dyni i dwiema łyżkami brązowego cukru, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45min - 1 godz. (w zależności od piekarnika), piecz do suchego patyczka.

*W misce nad garnkiem z gotującą wodą, tak, by dno miski nie dotykało wody).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz