W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody
przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na
świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w smaku, do jego
przygotowania najlepiej użyjcie dyni butternut, która ma znakomity, delikatny,
lekko słodki smak, lub dyni hokkaido czy zwykłej dyni.
Życzę Wam pięknych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,
trzymajcie się ciepło i zdrowo!
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego i
wszystkich, którzy nadal dla nas pracują w tym trudnym czasie.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 300 g ugotowanej dyni butternut
(lub zwykłej lub dyni hokkaido, około 500 g surowej dyni)
●
130 g mąki pszennej T55 ou T45
● 100 g gorzkiej czekolady
● 100 g cukru brązowego +2 łyżki do dekoracji
● 70 g mielonych orzechów laskowych
● 70 g miękkiego masła
● 3 duże jajka
● 75 g pestek dyni
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 laska wanilii
● 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię ugotuj na parze do miękkości, osącz z wody, rozgnieć
widelcem lub zmiksuj do konsystencji purée, odstaw.
Zmielone orzechy laskowe upraż przez kilka minut na
suchej patelni, mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Odstaw.
Laskę
wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.*
Miękkie masło pokrój w kawałki, utrzyj z cukrem na gładką
masę. Domieszaj jajka, purée z dyni, dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, szczyptą soli i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodaj do mieszaniny
z dyniowym purée, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Podziel masę na dwie części, do jednej domieszaj rozpuszczoną
czekoladę, a do drugiej ziarenka wanilii.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub natłuść), wylej
na dno połowę masy z czekoladą, następnie całą masę z wanilią, a na koniec resztę
masy z czekoladą.
Posyp wierzch pestkami dyni i dwiema łyżkami brązowego
cukru, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45min - 1 godz. (w zależności od
piekarnika), piecz do suchego patyczka.
*W misce nad garnkiem z gotującą wodą, tak, by dno miski
nie dotykało wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz