sobota, 18 kwietnia 2020

SAŁATKA Z BATATÓW I POMARAŃCZY


Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!











Przygotowanie: 10 min

Gotowanie: 55 min

Porcja dla 4 osób

● 2 małe bataty (około 800g)

● 2 pomarańcze

● 4 garści roszponki

(lub rukoli, listków młodego szpinaku…)

● 2 czerwone cebule

● 30 g orzechów laskowych

● 2 łyżki miodu

● 2 łyżki soku z cytryny

● 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Na dressing :

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki miodu

● 1 łyżeczki musztardy



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Bataty umyj i obierz. Pokrój w kostkę, wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone bataty i cebulę.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły.

Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą wewnętrzną skórkę.

Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami laskowymi.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj do sałatki. Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz