Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa
sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam
wszytkim dużo zdrowia!
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie:
55 min
Porcja dla 4 osób
● 2 małe bataty (około 800g)
● 2 pomarańcze
● 4 garści roszponki
(lub rukoli, listków młodego szpinaku…)
● 2 czerwone cebule
● 30 g orzechów laskowych
●
2 łyżki miodu
●
2 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na dressing :
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki miodu
● 1 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do 200°C.
Bataty
umyj i obierz. Pokrój w kostkę,
wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny, cynamonem i
pieprzem.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej
pokrojone bataty i cebulę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45
minut.
Orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez
około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły.
Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą
wewnętrzną skórkę.
Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki
pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami
laskowymi.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj
do sałatki. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz