Na letni lunch lub kolację proponuję Wam kolorową, zdrową i lekką sałatkę z papryki, pomidora, ogórka i awokado, z dodatkiem listków i kwiatów nasturcji, które nadadzą jej lekko pieprznego smaku. Efekt wizualny i smakowy gwarantowany!
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 żółta papryka
● 1 duży pomidor
● 1 ogórek
● 1 czarna rzodkiew
● 2 awokado
● 4 listki nasturcji
● 6 kwiatów nasturcji
● 2 cm korzenia
imbiru
● sok z ½ cytryny
● 5 łyżek oliwy z
oliwek
● 1 ząbek czosnku
● sól
Dodatkowo: obręcz do
formowania potraw o średnicy około 8 cm
Przygotowanie:
Umyj, obierz ze skórki
i pokrój w drobną kostkę ogórka, paprykę i pomidora. Obierz korzeń imbiru i
zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa przełóż do miski i dopraw 4 łyżkami oliwy z
oliwek, sokiem z cytryny (odstaw 2 łyżki soku do kremu z
awokado), dodaj starty imbir i szczyptę soli.
Drobno pokrój listki
i dwa kwiaty nasturcji, dodaj do warzyw, delikatnie wymieszaj całość. Pozostaw do schłodzenia na około 30 min.
Czarną rzodkiew pokrój
w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Odstaw.
Z awokado usuń
pestki, łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć w miseczce z dwiema łyżkami soku z
cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli, aż
do uzyskania konsystencji kremu.
Na talerzu ułóż obręcz do formowania potraw, na dno nałóż 2 łyżki kremu z awokado, boki obręczy wyłóż plasterkami czarnej rzodkwi, do środka nałóż 2 łyżki sałatki warzywnej. Zdejmij obręcz i podobnie przygotuj sałatkę na pozostałych talerzykach. Przed podaniem udekoruj sałatkę kwiatami nasturcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz