Idealne gaspacho na upały, który możecie zaserwować swoim gościom na
przykład do grilla, w dodatku jest ono inne od tradycyjnego gaspacho z
pomidorów i papryki, arbuz dodaje mu słodkiego posmaku i soczystości, a całość świetnie
uzupełnia ricotta i bazylia.
Przygotowanie : 15 min.
Chłodzenie: 45 min.
Porcja dla 4-6 osób
● 8 listków bazylii
● 500 g arbuza
● 3 dojrzałe pomidory (ok. 300 g)
● 2 ząbki czosnku
● 100 g ricotty
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Arbuza obierz, pokrój w kostkę,
ewentualnie usuń pestki. Pomidory przekrój na ćwiartki, usuń pestki. Czosnek
obierz i usuń twardy rdzeń. Zmiksuj całość z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 szczyptami
soli i pieprzem kajeńskim, aż do uzyskania konsystencji gaspacho. Wlej do
czterech większych lub sześciu małych szklaneczek. Odstaw do schłodzenia na minimum
30 minut.
Połowę listków bazylii drobno
posiekaj. W miseczce rozgnieć widelcem ricottę z resztą oliwy. Posól, popieprz,
dodaj posiekaną bazylię.
15 minut przed podaniem, wyłóż
odrobinę ricotty na wierzchu na wierzchu każdej szklaneczki
z gaspacho, udekoruj pozostałymi listkami bazylii,
możesz je posiekać, jeśli są duże.
Wstaw szklanki z gaspacho jeszcze
na 15 minut do lodówki lub do zamrażarki, aby było bardzo orzeźwiające.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz