Proponuję Wam tym razem
sezonowy deser z jesiennymi owocami: jeżynami i gruszkami. Zadowoli on wegan i
wegetarian, ponieważ zawiera wyłącznie składniki roślinne, oprócz owoców
komponują je również nasiona chia, mleko migdałowe, syrop klonowy i aktywowany węgiel
roślinny. A teraz kilka słów o właściwościach zdrowotnych poszczególnych składników
tego deseru.
Jeżyny regulują poziom cukru we krwi, są bogatym źródłem
błonnika, witamin i minerałów, posiadają także właściwości antynowotworowe.
Korzystajmy zatem z sezonu na jeżyny! Gruszki jako jedne z nielicznych owoców
zawierają jod, minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy, a także
bor- minerał poprawiający pracę mózgu. Nasiona chia, które komponują ten deser,
mają wysoką wartość odżywczą, zawierają dużo błonnika, kwasów tłuszczowych
omega 3, minerałów, antyoksydantów i wysokiej jakości białka. Mleko migdałowe nie
zawiera laktozy, czyli cukru mlecznego, jest źródłem witamy D, E, a także B2 i
B12. Deser uzupełnia mały dodatek węgla roślinnego aktywowanego w proszku,
pozyskiwany ze zwęglonych łupin orzecha kokosowego, najczęściej stosowany w
medycynie i kosmetyce, ale można go również użyć w kuchni.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 20 min.
Chłodzenie: 3 godz.
Porcja dla 4 osób :
● 300 g jeżyn
● 2 gruszki
● 8 łyżek nasion chia
● 40 cl mleka migdałowego
● 2 łyżeczki aktywowanego węgla roślinnego (kokosowego) w proszku
● ok. 4 łyżki syropu klonowego
● ok. 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj trzepaczką mleko migdałowe z ziarnami chia i węglem roślinnym w proszku, dodaj 3 łyżki syropu klonowego, dokładnie wymieszaj całość, ubijając trzepaczką. Przelej do czterech małych szklaneczek i odstaw do schłodzenia na co najmniej trzy godziny.
Gruszki umyj i obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne,
pokrój w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Wyłóż naczynie do pieczenia
pergaminem, ułóż na nim gruszki pokrojone w kostkę i polej odrobiną oliwy z
oliwek. Wstaw na około 15-20 minut do piekarnika.
Wymij pudding z nasionami chia z lodówki, ułóż na wierzchu pieczone gruszki,
polej syropem klonowym, i udekoruj jeżynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz