Dzisiaj proponuję Wam przepis na jesienną tartę z dynią hokkaido i figami, idealną dla miłośników diety wegańskiej. Dodatkowo pięknie się prezentuje, zaskoczycie nią Waszych gości – wizualnie i smakowo. Zachęcam do spróbowania!
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 50 min
Porcja dla 4 osób:
Na ciasto:
● 250 g mąki
orkiszowej
● 6 cl oliwy z
oliwek
● 2 szczypty
soli
Na farsz:
● 200 g dyni
hokkaido
● 200 g wędzonego
tofu
● 4 świeże figi
● 1 szalotka
● 2 gałązki
tymianku
● 10 cl śmietany
sojowej
● 2 łyżki oliwy
z oliwek
● 1 łyżeczka
octu jabłkowego
● 3 szczypty
soli
Dodatkowo:
forema do tarty podłużna lub okrągła
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Domieszaj oliwę i 12 cl ciepłej
wody, wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. W razie
potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Uformuj kulę,
zawiń w folię, włóż do lodówki na około 30 minut.
Przygotuj farsz: Szalotkę obierz i drobno posiekaj z listkami tymianku. Zmiksuj tofu
ze śmietaną sojową, oliwą i octem. Dodaj szalotkę, tymianek i sól. Dokładnie
wymieszaj całość, odstaw.
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 180°C.
Rozwałkuj
ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną
formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na
całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika.
W międzyczasie,
pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój
w małe ćwiartki lub talarki.
Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu i na wierzch ćwiartki fig, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut. Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz