Tym razem proponuję Wam przepis na włoską zupę minestrone, również
popularną we Francji, komponują ją głównie warzywa, w poniższym przepisie są nimi
marchewka, cukinia, seler naciowy, pomidor i ziemniaki, a uzupełnia je na ogół
ryż lub makaron, w tym przepisie jest to kasza jęczmienna perłowa.
Przygotowanie :20 min.
Gotowanie : 30 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 4 marchewki
● 3 ziemniaki
● 2 cukinie
● 1 gałązka selera naciowego
● 1 duży pomidor
● 2 ząbki czosnku
● 1 cebula
● 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
● ½ pęczek bazylii
● 1 liść laurowy
● 1 gałązka tymianku
● 2 kostki bulionu warzywnego bio
● płatki parmezanu (opcjonalnie)
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz,
pokrój w drobną kostkę. Cukinię pokrój w kostkę, nie obierając jej.
Z pomidora usuń pestki, pokrój w kostkę. Gałązkę selera obierz, pokrój w
drobne kawałki. Listki bazylii myj, osusz i drobno posiekaj.
Cebulę, czosnek i kaszę perłową (kaszę perłową uprzednio namocz przez 12
godz) podsmaż w rondlu lub głębokiej patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodaj pokrojone
warzywa, smaż przez chwilę, mieszając. Posól, popieprz.
Wlej wodę, tak, by przykryć warzywa, rozkrusz kostki bulionu. Dodaj
tymianek i liść laurowy. Gotuj przez około 20-30 minut. W razie potrzeby dolej wody. Przed podaniem usuń
liść laurowy i gałązkę tymianku. Podawaj w miseczkach, posypane posiekaną
bazylią i płatkami parmezanu (opcjonalnie).
Spróbuję odtworzyć ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń