Dziś mam dla Was przepis na pieczone ziemniaki z surówką z białej kapusty i marchewki z oryginalnym dressingiem z proszkiem z moringi, zwanej również „drzewem długiego życia” lub „cudownym drzewem”, która jest zaliczana do tzw. superfoods czyli superżywności. Ta niezwykle zdrowa i wartościowa roślina zawiera dużo cennych składników: białko, żelazo, potas, przeciwutleniacze, witaminy A, C i E. Można używać proszku z moringi jako dodatek do zup, dań, sałatek, a nawet deserów.
Czas przygotowania: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób :
● 700 g ziemniaków
● 600 g białej kapusty
● 300 g marchewki
● 100 g orzechów laskowych
● 1 cytryna bio
● 2 gałązki rozmarynu
● 8 łyżek oliwy z oliwek
● 3 łyżki soku z limonki
● 2 łyżeczki moringi w proszku*
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno
poszatkuj. W misce wymieszaj 3 łyżki soku z limonki z 3-4 szczyptami soli i
pieprzem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj z sosem. Przykryj
folią żywnościową i odstaw na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastaw na 180°C.
Zetrzyj skórkę z umytej cytryny, a następnie pokrój ją w plasterki. Rozmaryn
drobno posiekaj.
Dokładnie umyj ziemniaki, nie obierając ich, po czym przekrój wzdłuż na
pół. Przełóż je do naczynia żaroodpornego
i wymieszaj z plasterkami cytryny, 5 łyżkami oliwy z oliwek i posiekanym
rozmarynem. Posól, popieprz, wstaw do piekarnika na około 30 minut, mieszając podczas
pieczenia.
Orzechy laskowe grubo posiekaj.
W misce wymieszaj resztę soku z cytryny i moringę. Dodaj resztę oliwy,
wymieszaj trzepaczką, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odcedź kapustę z marchewką, przełóż je do miski z dressingiem z moringą.
Domieszaj posiekane
orzechy laskowe.
Podaj upieczone ziemniaki z sałatką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz