czwartek, 11 listopada 2021

PIECZONE ZIEMNIAKI Z CYTRYNĄ I SURÓWKĄ Z BIAŁEJ KAPUSTY Z DRESSINGIEM Z MORINGĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

 Dziś mam dla Was przepis na pieczone ziemniaki z surówką z białej kapusty i marchewki z oryginalnym dressingiem z proszkiem z moringi, zwanej również „drzewem długiego życia” lub „cudownym drzewem”, która jest zaliczana do tzw. superfoods czyli superżywności. Ta  niezwykle zdrowa i wartościowa roślina zawiera dużo cennych składników: białko, żelazo, potas, przeciwutleniacze, witaminy A, C i E. Można używać proszku z moringi jako dodatek do zup, dań, sałatek, a nawet deserów.



Czas przygotowania: 35 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób :

● 700 g ziemniaków

● 600 g białej kapusty

● 300 g marchewki

● 100 g orzechów laskowych

● 1 cytryna bio

● 2 gałązki rozmarynu

● 8 łyżek oliwy z oliwek

● 3 łyżki soku z limonki

● 2 łyżeczki moringi w proszku*

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkuj. W misce wymieszaj 3 łyżki soku z limonki z 3-4 szczyptami soli i pieprzem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj z sosem. Przykryj folią żywnościową i odstaw na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastaw na 180°C.

Zetrzyj skórkę z umytej cytryny, a następnie pokrój ją w plasterki. Rozmaryn drobno posiekaj.

Dokładnie umyj ziemniaki, nie obierając ich, po czym przekrój wzdłuż na pół. Przełóż je do  naczynia żaroodpornego i wymieszaj z plasterkami cytryny, 5 łyżkami oliwy z oliwek i posiekanym rozmarynem. Posól, popieprz, wstaw do piekarnika na około 30 minut, mieszając podczas pieczenia.

Orzechy laskowe grubo posiekaj.

W misce wymieszaj resztę soku z cytryny i moringę. Dodaj resztę oliwy, wymieszaj trzepaczką, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Odcedź kapustę z marchewką, przełóż je do miski z dressingiem z moringą.

Domieszaj posiekane orzechy laskowe.

Podaj upieczone ziemniaki z sałatką z kapusty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz