« Pain perdu » czyli „odzyskany chlebek” to popularny francuski deser, którego nazwa wzięła się stąd, że używamy do jego przygotowania czerstwego chleba (fr. „pain”), który byłby „perdu” czyli „stracony”, a deser ten pozwala na jego „odzyskanie”. Jest on łatwy w przygotowaniu, zwłaszcza, kiedy nie mamy inspiracji ani składników niezbędnych do przygotowania bardziej skomplikowanych deserów. Wystarczy kilka kromek czerstwego chleba, chałki lub brioszki, do tego owoce, w zależności od sezonu i upodobania, mogą być to: jabłka, figi, gruszki, śliwki, winogrona (a latem na przykład truskawki czy czereśnie)- w dowolnym połączeniu, oraz jajka, cukier, miód, mleko, masło, wanilia i cynamon. Do przygotowania owoców zamiast brązowego cukru możecie użyć miodu, najlepiej lawendowego.
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla 4 osób:
Na odzyskany
chlebek (brioszkę) :
● 8 kromek czerstwego chleba, brioszki lub chałki
● 80 g drobnego cukru
● 2 jajka
● 20 cl mleka
● 60 g masła
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
● 20 g brązowego cukru do posypania
Na konfiturę
owocową :
● 120 g gruszek
● 120 g jabłek
● 4 świeże figi
● kilka winogron (opcjonalnie)
● 120 g cukru trzcinowego (lub miodu np. lawendowego)
● 1 cytryna
● ½ łyżeczka
cynamonu
●
2-3 łyżeczki masła
Przygotowanie :
Przygotuj owoce
w syropie: umyte owoce pokrój na małe kawałki. Figi przekrój na
ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny.
Owoce przełóż do rondla, wsyp cukier, wlej sok z cytryny
i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając, jeśli używasz winogron,
dodaj je pod koniec, najlepiej przecięte na pół. Kiedy owoce będą miękkie, usuń
z ognia, odstaw i pozostaw pod przykryciem.
Przygotuj
odzyskany chlebek: masło rozgrzej na patelni. Laskę
wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Jajka ubij w misce z cukrem,
mlekiem i ziarenkami wanilii (lub cukrem waniliowym). Mocz szybko kromki chleba
lub brioszki w uprzednio przygotowanej mieszaninie, posyp brązowym cukrem, smaż
na rozgrzanym na patelni maśle przez około 1- 2 minuty, po czym odwróć kromki, posyp
cukrem z drugiej strony, i smaż, aż chlebek się zrumieni.
Upieczony na złoto kromki chleba zdjemij z patelni, ułóż
na wierzchu uprzednio przygotowane owoce w syropie i podaj. Możesz dodatkowo
podać obok gałkę lodów owocowych lub waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz