Bananowy keks z migdałami może być pomysłem na prosty, smaczny deser święta lub Nowy Rok. A podany dodatkowo z lodami, np. waniliowymi z solonym karmelem lub cytrynowymi to prawdziwy rarytas.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 8 osób:
● 400 g dojrzałych bananów (3-4 banany)
● 225 g mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 3 jajka
● 50 g migdałów
● 2 łyżki soku z pomarańczy
● 1 laska wanilii
● 2 łyżki cynamonu
● 1 łyżka miodu
● kilka listków świeżej mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Keksówkę wyłóż papierem do
pieczenia lub natłuść.
Migdały grubo posiekaj i upraż na suchej patelni.
Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka, dodaj je do
bananów, dokładnie wymieszaj całość.
Domieszaj migdały, sok z pomarańczy, cynamon, miód i ubite trzepaczką
jajka. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj stopniowo, mieszając, przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Wlej przygotowaną masę do keksówki (o długości 25 cm) i wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 40 minut.
Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty. Możesz podać keks z
lodami np., waniliowymi z solonym karmelem lub cytrynowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz