Moja propozycja deseru na Święta Bożego Narodzenia lub Nowy Rok to inspirowane francuską kuchnią ciasto génoise z kremem kasztanowym i lukrowanymi kasztanami, uważanymi we Francji za niezwykle wyrafinowane i finezyjne świąteczne słodycze. Już kiedyś podałam Wam przepis na świąteczną francuską białą kasztanową bûche z ich udziałem, zatem jeśli macie ochotę na przygotowanie na święta nieco odmiennego deseru, to zapraszam do skorzystania z tych przepisów. Życzę Wam wszystkim przepięknych Świąt Bożego Narodzenia, otulonych śniegiem i rodzinnym ciepłem, wypełnionych magią i nadzieją.
Przygotowanie: 40 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
● 240 g kremu kasztanowego
● 130 g lukrowanych
kasztanów kandyzowanych*
● 125 g mąki T 55
● 4 jajka
● 125 g cukru
● 35 cl śmietany
kremówki 36%
● 150 g
mascarpone
● 120 g płatków
migdałowych
● cukier puder
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Masło
roztop w rondelku. Jajka ubij z cukrem w misce (metalowej lub szklanej), po
czym ustaw miskę na garnku z gotującą wodą, tak, by nie dotykała wody, i ubijaj
nadal trzepaczką, aż masa zwiększy objętość.
Zdejmij miskę z
garnka, i nadal ubijaj, aż do ostudzenia. Delikatnie domieszaj przesianą mąkę,
a następnie roztopione masło. Przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem
do pieczenia okrągłej formy typu tortownica. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto (Génoise) jest upieczone. Odstaw
do ostudzenia.
Wymieszaj krem
kasztanowy z 50 g mascarpone. Mocno schłodzoną kremówkę (przed użyciem wstaw ją
na około 15 minut do zamrażarki) ubij na sztywno, dodając resztę mascarpone. Domieszaj
delikatnie do uprzednio przygotowanej masy.
Migdały upraż na suchej patelni.
Przekrój ciasto
génoise* na trzy blaty. Odłóż kilka kasztanów do dekoracji, resztę pokrusz na drobne
kawałeczki. Posmaruj dwa blaty génoise kremem i rozprowadź na nich okruchy kasztanów.
Ułóż blaty jeden na drugim.
Przykryj je
ostatnim blatem génoise i posmaruj ciasto resztą kremu, a następnie pokryj uprażonymi
płatkami migdałów. Udekoruj kawałkami kasztanów. Odstaw do schłodzenia.
*Dostępne między innymi na stronie internetowej www.piccantino.pl
*Génoise czyli ciasto genueńskie, to rodzaj biszkoptu, który jest podstawą wielu francuskich ciast i deserów, w odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, jajka do jego przygotowania ubija się z cukrem w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz