Co powiecie na pyszną tartę z serkiem kozim i gruszkami, idealną na sezon
jesienno-zimowy, która świetnie będzie smakowała z zieloną sałatą doprawioną
winegretem. A jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, możecie do niej dodatkowo
dodać trochę serka typu gorgonzola lub roquefort.
Czas przygotowania: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 4- 6 osób :
Składniki na spód tarty:
● 250 g mąki T 45
● 125 g miękiego masła + 10 g do formy
● 1 żółtko jajka
● 2 łyżki tymianku, świeżego lub suszonego
● 1 szczypta soli
Składniki na farsz :
● 4 gruszki (średnio dojrzałe)
● 200 g serka pleśniowego z mleka koziego (typu Chavroux)
● 3 jajka
● 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej)
● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 20 cl gęstej śmietany typu śmietana sosów
(np. Szefa Kuchni 22% Danone)
● 2 gałązki tymianku, świeżego lub suszonego
● pieprz
Dodatkowo: podłużna foremka do tarty
(ewentualnie okrągła)
Przygotowanie :
Przygotuj spód do tarty: mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sól. Zrób
zagłębienie w mące, dodaj miękkie masło w kawałkach, żółtko i tymianek. Ugnieć
ciasto, dodając stopniowo około 5 do 7 cl ciepłej wody, tak, aby składniki dobrze
się połączyły. Uformuj kulę o jednolitej konsystencji. Owiń ją folią żywnościową
i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do
pieczenia. Wyłóż ciastem natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę
do tarty (najlepiej podłużną), dociskając ciasto dobrze do brzegów foremki. Ponakłuwaj
spód widelcem. Spód i boki ciasta przykryj papierem do pieczenia, wysyp na papier
fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Zdejmij papier i piecz
jeszcze około 10 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: obierz gruszki, przekrój na pół, usuń
gniazda nasienne. Odstaw. Pokrój serek kozi w talarki, odstaw. W misce ubij
jajka, domieszaj śmietanę i maizenę, popierz. (serek jest już słony, więc
wystarczy doprawić do smaku pieprzem)
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, zdejmij papiera z fasolkami ułóż na
nim ładnie połówki gruszek, serek kozi i rozdrobnione orzechy włoskie, wylej na
wierzch mieszaninę z jajek i śmietany i posyp rozdrobnionym tymiankiem. Wstaw
do piekarnika na około 30 min.
Podaj na ciepło, najlepiej z zieloną sałatą.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Serdecznie dziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń