Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, energetyczne brownie z mnóstwem orzechów: włoskich, pekan, nerkowców, orzeszków piniowych i pistacji, oczywiście możecie sobie dowolnie skomponować ich zawartość, według własnych upodobań. To idealna przekąska na zimowe popołudnie, którą możecie zabrać na długą pieszą wycieczkę czy też na narty.
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 25 min.
Porcja dla 8 osób:
● 150 g mieszanki orzechów włoskich, orzechów pekan, nerkowców, pistacji
niesolonych i orzeszków piniowych
● 200 g czekolady mlecznej
● 100 g gorzkiej czekolady
● 120 g solonego masła
● 170 g cukru trzcinowego
● 3 jajka
● 90 g mąki T 45 lub T 55
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. Dodaj masło w kawałkach,
wymieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia.
Posiekaj gorzką
czekoladę. lub zetrzyj przy pomocy obieraczki do marchewki. Posiekaj wszystkie
orzechy.
Ubij trzepaczką jajka z cukrem trzcinowym. Dodaj rozpuszczone masło z
czekoladą. Domieszaj przesianą mąkę, trzy czwarte orzechów i posiekaną
czekoladę.
Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia foremkę najlepiej kwadratową
lub prostokątną. Wyłóż mieszaninę, a następnie na wierzch resztę orzechów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 min. Odstaw do schłodzenia na co
najmniej 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz