czwartek, 27 stycznia 2022

BROWNIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, ORZECHAMI PEKAN I PINIOWYMI

 Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, energetyczne brownie z mnóstwem orzechów: włoskich, pekan, nerkowców, orzeszków piniowych i pistacji, oczywiście możecie sobie dowolnie skomponować ich zawartość, według własnych upodobań. To idealna przekąska na zimowe popołudnie, którą możecie zabrać na długą pieszą wycieczkę czy też na narty.






Przygotowanie: 30 min.

Pieczenie: 25 min.

Porcja dla 8 osób:

● 150 g mieszanki orzechów włoskich, orzechów pekan, nerkowców, pistacji niesolonych i orzeszków piniowych

● 200 g czekolady mlecznej

● 100 g gorzkiej czekolady

● 120 g solonego masła

● 170 g cukru trzcinowego

● 3 jajka

● 90 g mąki T 45 lub T 55

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej. Dodaj masło w kawałkach, wymieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia.

Posiekaj gorzką czekoladę. lub zetrzyj przy pomocy obieraczki do marchewki. Posiekaj wszystkie orzechy.

Ubij trzepaczką jajka z cukrem trzcinowym. Dodaj rozpuszczone masło z czekoladą. Domieszaj przesianą mąkę, trzy czwarte orzechów i posiekaną czekoladę.

Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia foremkę najlepiej kwadratową lub prostokątną. Wyłóż mieszaninę, a następnie na wierzch resztę orzechów.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 min. Odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz