Ceviche to jedno z
tradycyjnych dań kuchni peruwiańskiej, które jest również bardzo popularne w
innych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Ekwador czy Meksyk, przy czym w
każdym z tych krajów przyrządza się je nieco inaczej.
To delikatne i subtelne danie tradycyjnie przygotowuje się z surowej ryby
marynowanej w soku z cytryny lub limonki, doprawionej papryczką chili, kolendrą
i cebulą, i podanej z owocami lub warzywami, np marakują, awokado, pomidorami.
Ceviche serwują również często restauracje w Hiszpanii, staje się także coraz bardziej popularne we Francji. Danie to istniało przypuszczalnie w Peru przed przybyciem Hiszpanów na kontynent południowoamerykański, ale składało się głównie z ryby marynowanej w tamtejszych warzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy.
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 4 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 800 g filetu z dorsza (bez skóry i ości)
● 6 limonek
● 1 pęczek zielonej cebulki
● 2 ząbki czosnku
● 1 mała papryczka
● 1 pęczek świeżej kolendry
● 200 ml mleczka kokosowego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1 owoc granatu
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z limonek, odstaw.
Drobno poszatkuj cebulkę, czosnek i papryczkę, wrzuć do miski. Wlej sok z
limonki, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj drobno
posiekaną kolendrę, uprzednio umytą i osuszoną.
Z dorsza usuń ości, pokrój w drobną kostkę (ok 1 cm grubości) i przełóż do
miski, delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią
żywnościową odstaw do lodówki na 4 godziny.
Wyjmij kawałeczki dorsza z marynaty, dodaj mleczko kokosowe, oliwę z oliwek, i połowę marynaty. Banany obierz i pokrój w talarki. Owoc granatu przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Delikatnie wymieszaj oba owoce i dodaj do ceviche. Posyp resztą posiekanej kolendry i odstaw na 30 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz