Dzisiaj polecam Wam szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasto czekoladowe dla zakochanych. Jest idealnie puszyste i wilgotne. Życzę Wam wszystkim pięknych Walentynek!
Czas przygotowania : 10
minut
Pieczenie : 15-20 minut
Porcja dla 2-4 osób:
● 200 g gorzkiej czekolady
● 100 g masła
● 50 g mąki T45 lub T 55
● ½ opakowania proszku do pieczenia
● 100 g drobnego cukru
● 3 jajka
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Czekoladę i masło (pokrojone w kawałki) rozpuść w kąpieli wodnej.
Jajka ubij trzepaczką, domieszaj cukier, dodaj przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość.
Wstaw do małej okrągłej foremki o średnicy 18 cm, lub do małych foremek do
muffinek.
Piecz przez około 20 minut. Nawet jeśli po wyjęciu z piekarnika, ciasto wydaje się nieupieczone, to normalne, musi być wilgotne w środku. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia w otwartym piekarniku i podaj najlepiej jeszcze ciepłe.
Możesz przygotować dodatkowo polewę czekoladową, którą pokryjesz ciasto po przestygnięciu. Ja osobiście wolę
je bez polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz