poniedziałek, 13 grudnia 2021

ZUPA KREM Z DYNI BUTTERNUT Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

 Czemu wśród świątecznych specjałów nie miałaby znaleźć się na waszym stole obok czerwonego barszczu zupa krem z dyni butternut przyozdobiona uprażonymi orzechami włoskimi, jest smaczna, pełna witamin i aromatyczna, a oto przepis:



Czas przygotowania: 20 min.

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

Przygotowanie:

● 1 dynia butternut (ok. 1,3 kg)

●1 żółta cebula

● 300 g ziemniaków bintje (lub innych)

● 1 litr bulionu warzywnego z kostki bio

● 6 łyżek oleju z orzechów włoskich

● 15 g wyłuskanych orzechów włoskich

● kilka listków posiekanej natki pietruszki

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Orzechy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upraż je przez około 3-4 minuty, uważając, by się nie przypaliły (możesz również uprażyć orzechy na suchej patelni).
Cebulę obierz i poszatkuj.
W dużym rondlu o grubym dnie, podgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż przez kilka minut, mieszając. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dynię butternut obierz, usuń pestki i pokrój w grubą kostkę. Warzywa wrzuć do rondla, wlej bulion warzywny, i gotuj przez około 20-25 minut, aż  będą miękkie.

Zblenduj całość, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolisz, żeby krem był gęsty, po ugotowaniu możesz odlać część bulionu.

Przed podaniem, dodaj resztę oleju z orzechów i posyp posiekaną natką pietruszki oraz grubo posiekanymi uprażonymi orzechami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz