Czemu wśród świątecznych specjałów nie miałaby znaleźć się na waszym stole obok czerwonego barszczu zupa krem z dyni butternut przyozdobiona uprażonymi orzechami włoskimi, jest smaczna, pełna witamin i aromatyczna, a oto przepis:
Czas przygotowania: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja
dla 4 osób:
Przygotowanie:
● 1 dynia butternut (ok. 1,3 kg)
●1 żółta cebula
● 300 g ziemniaków bintje (lub innych)
● 1 litr bulionu warzywnego z kostki bio
● 6 łyżek oleju z orzechów włoskich
● 15 g wyłuskanych orzechów włoskich
● kilka listków posiekanej natki pietruszki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Orzechy ułóż na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i upraż je przez około 3-4 minuty, uważając, by się nie
przypaliły (możesz również uprażyć orzechy na suchej patelni).
Cebulę obierz i poszatkuj. W dużym
rondlu o grubym dnie, podgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż przez
kilka minut, mieszając. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dynię butternut
obierz, usuń pestki i pokrój w grubą kostkę. Warzywa wrzuć do rondla, wlej bulion
warzywny, i gotuj przez około 20-25 minut, aż będą miękkie.
Zblenduj całość, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolisz, żeby krem
był gęsty, po ugotowaniu możesz odlać część bulionu.
Przed podaniem, dodaj resztę oleju z orzechów i posyp posiekaną natką
pietruszki oraz grubo posiekanymi uprażonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz