Terrina to jedno z typowych dań kuchni francuskiej, przygotowywane z mięsa, ryb, owoców morza jak również warzyw, pieczone w piekarniku, w podłużnym naczyniu z żaroodopornej porcelany lub kamionki, kształtem przypominającym keksówkę, i które również nosi nazwę terriny. Proponuję Wam dzisiaj przepis na rybną, dwukolorową terrinę z łososia i dorsza, którą możecie podać na świąteczny lub noworoczny stół, na pewno zasmakuje Waszym gościom. Życzę Wam przepięknych, słonecznych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 12 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 500 g filetów z łososia bez skóry
● 200 g filetów z dorsza bez skóry
● 4 duże jajka
● 35 cl gęstej śmietany
(typu śmietana 22% Szefa Kuchni do sosów Danone)
● 2 cytryny bio
● papryka w proszku
● 1 pęczek koperku
● 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
● tłuszcz do formy (lub papier do pieczenia)
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzej do temperatury180°C, wstaw na dół duże naczynie
żaroodporne wypełnione wodą.
Filety rybne pokrój w małe kawałki. Zmiksuj kawałki łososia z 3 jajkami, 20
cl śmietany, skórką otartą z 1 cytryny et 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny
oraz 1 łyżeczką rozgniecionego czerwonego pieprzu, 2 szczyptami papryki, solą,
pieprzem.
Kawałki dorsza zmiksuj z resztą śmietany, 1 jajkiem, 2 łyżeczkami
posiekanego koperku, skórką otartą z ½ cytryny, 2 łyżkami soku z cytryny,
szczyptą soli, pieprzem.
Keksówkę (dł. 24 cm) lub inne podłużne naczynie żaroodoporne (terrinę) natłuść
lub wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na dno połowę masy z łososia, następnie
rozprowadź na niej masę z dorsza, wyrównując powierzchnię, po czym resztę masy
łososiowej. Wygładź wierzch, przykryj folią aluminiową i piecz w
kąpieli wodnej przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz