niedziela, 17 grudnia 2017

BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem.

W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego.

Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych francuskich przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania).

A przy okazji życzę Wam wszystkim pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, i pięknego Nowego Roku 2018! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!







Porcja dla 6 osób

Czas przygotowania: 40 min.

Czas pieczenia: 15 min.

Składniki na biszkopt:


● 60 g mąki pszennej

● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej

● 4 jajka

● 100 g cukru + 2 łyżki

● 8 g cukru waniliowego

● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku)

● 20 g masła

● szczypta soli

Składniki na krem:

● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej

● 250 g serka mascarpone

● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33%

● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku)

Składniki na polewę :

250 g mascarpone

200 ml śmietany kremówki 33%

25 g cukru pudru

Do dekoracji:

● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych (opcjonalnie)

● srebrne cukrowe perełki


Przygotowanie biszkoptu:

Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum (lub koniak). Odstaw.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem.

Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.

Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.

 Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia.


Przygotowanie kremu:

 Schłodzoną śmietanę ubij na szytwno. Mascarpone ubij trzepaczką, połącz z kremem kasztanownym, domieszaj koniak (lub armaniak) i bitą śmietanę. Całość delikatnie ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego przygotowany krem kasztanowy z mascarpone.  Delikatnie zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 2 godziny.

Przed podaniem ubij resztę śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, połącz z serkiem mascarpone, nadal ubijając. Zdejmij folię spożywczą z ciasta, rozsmaruj równo krem z mascarpone i bitej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź, a następnie przeciągnij grzebieniem do dekoracji ciasta po kremie, udekoruj srebrnymi perełkami i kilkoma lukrowanymi kasztanami (opcjonalnie). Wstaw na godzinę do lodówki.


*Przed ubijaniem wstaw śmietanę na około 15 minut do zamrażarki.

**Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem.

***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta.


**** Do dekoracji użyj gotowe lukrowane kasztany kandyzowane (marrons glacés), ponieważ ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Ale ich użycie absolutnie nie jest niezbędne, możesz udekorować bûche według własnej inspiracji.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz