Proste aromatyczne
ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub
herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je
degustować.
Przygotowanie:
30 min.
Pieczenie:
1 godz.
Chłodzenie: 30
min.
Na około 60 ciasteczek:
● 600 g mąki pszennej
(typ 550)
● 1 szczypta soli
● 200 g drobnego
cukru
● 2 białka jajek
● 400 g miękkiego
masła
● 1 łyżka esktraktu z
wanilii
● 1 łyżka cynamonu
● 1 łyżka imibru w
proszku
● 1 łyżka ziarenek
anyżu
Przygotowanie:
Białka ubij lekko trzepaczką.
Do
miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj
miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość.
Podziel ciasto na
cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej
ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do
lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do
temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych
foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
*Jeśli wolisz
przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy ilości składników.
**Przechowuj ciasteczka
w hermetycznie zamykanym np. metalowym pudełku.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę ! Pozdrawiam ciepło i życzę pięknych Świąt!
UsuńPorywam ciacho takie apetyczne
OdpowiedzUsuńWow bardzo dziękuję!Życzę cudownych Świąt i pięknego Nowego Roku!
UsuńMmm, podoba mi się takie zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń