Przygotowanie: 15 min.
Dla 4 osób:
● 4 mandarynki
● 120 g kremowego
serka twarogowego (np. Philadelphia)
● 200 g gotowanych
krewetek (np. tygrysich)*
● 12 małych gałązek
koperku
● Pieprz
● Sok z połowy
cytryny
Przygotowanie:
Mandarynki umyj i osusz. Odetnij czubki, za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ ze
środka, przełóż do miski. Odstaw.
Koperek opłucz,
osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Krewetki obierz z
pancerzyków, natnij wzdłuż grzbietu, usuń czarną żyłkę. Pokrój
w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Połącz z miąższem z mandarynek.
Dodaj posiekany
koperek i rozgnieciony widelcem kremowy serek, delikatnie
wymieszaj całość. Tak przygotowanym farszem wypełnij mandarynki. Dopraw
do smaku pieprzem, udekoruj gałązką koperku. Wstaw do lodówki do
momentu podania.
*Jeśli lubisz
bardziej pikantne smaki, możesz dodatkowo doprawić farsz szczyptą pieprzu
kajeńskiego.
oryginalne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuń