Pigwa to owoc,
którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym,
zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia,
potasu, żelaza, magnezu i fosforu, które wzmacniają odporność organizmu.
Proponuję Wam nietypową tartę słodko-słoną z pigwą, orzechami, miodem i serkiem
brie.
Możecie przygotować tradycyjną dużą tartę lub małe tartaletki.
Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Chłodzenie:
1godz.
Składniki na ciasto :
● 280 g mąki pszennej
● 125 g miękkiego
masła
● 50 g płynnego miodu
● 30 g orzechów
włoskich
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki
na farsz:
● 4 pigwy
● 1 duży kawałek sera
brie (ok. 250 g)
● 3 duże jajka
● 200 ml śmietany
kremówki
● 20 g starego
parmezanu
● ½ pęczka
szczypiorku
● oliwa z oliwek
● sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto: miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko,
miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko
ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj
ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
Przygotuj farsz: oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, i pokrój
owoce na talarki grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż
talarki pigwy z obu stron przez około 10 min.
W misce ubij
trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj drobno posiekany szczypiorek i
starty parmezan, dopraw solą i
pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik
do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto
wyjmij z lodówki.
Formę do tarty o
średnicy 26 cm (lub kilka małych foremek do tart) wyłóż papierem do pieczenia
lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około
5 mm. i wyłóż nim formę- dno i boki formy, starannie dociskając je do brzegów
formy i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto
widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier
wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby
ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze
przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
Wyłóż na podpieczony
spód tarty przygotowaną masę śmietanowo-jajeczną, podsmażone talarki pigwy
i ułóż na wierzchu małe kawałki serka brie. Posól i popieprz. Wstaw do
nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Podawaj na ciepło, np. z roszponką doprawioną wingeretem, polewając tartę odrobiną miodu tuż przed
podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz