A do jej
przygotowania koniecznie użyjcie cukru
trzcinowego Diamant Demerara!
#cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant
Porcja dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 40
min.
Składniki na tartę o średnicy 26 cm:
Składniki na kruche ciasto:
● 400
g mąki pszennej typ 550
● 200
g miękkiego masła*
● 50 g
cukru pudru
● 1 jajko
● 1 żółtko
● 1 szczypta
soli
● ok.
500 ml. wody
Składniki
na nadzienie:
● 5 jabłek (ok. 900
g)**
● 200 g cukru
trzcinowego Diamant Dry Demerara
● 100 g solonego
masła***
● 3 szczypty cynamonu
● 2 szczypty imbiru
● 1 żółtko jajka
● 1 łyżka mleka
● masło do wysmarowania
formy
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie
masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o
konsystencji piasku. Domieszaj jajko, a następnie wodę, szybko ugniatając
ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i
odstaw do lodówki na 1 godz.
Przygotuj nadzienie: Umyte i obrane jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie
na grube plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone
jabłka, przesmaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając. Posyp
cukrem trzcinowym, cynamonem i imbirem, wymieszaj i smaż jeszcze przez około 5
minut na małym ogniu, aż jabłka lekko zbrązowieją.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie
części, jedną nieco większą od drugiej.
Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj
masłem i oprósz mąką pszenną. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkuj na
grubość około 3 mm i wyłóż nim formę - dno i boki formy, starannie dociskając
je do brzegów formy i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Resztę ciasta odstaw.
Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj
papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na
papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do
nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Zdejmij
papier z fasolką i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko
złotego koloru.****
Piekarnik rozgrzej do
temperatury 180° C.
Na podpieczony spód
ciasta wyłóż podsmażone jabłka.
Pozostałe ciasto
rozwałkuj na grubość około 3 mm, i wytnij z niego paski o szerokości ok. 1,5
cm. Paski ułóż na górze nadzienia w formie kratki, i połącz je z ciastem na bokach
tarty. Paski posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem przy pomocy pędzelka
kuchennego.
Piecz w temperaturze 180º C (lub 200°C, w zależności od piekarnika) przez
około 25 min, do lekkiego zbrązowienia tarty.
Tartę podawaj
najlepiej na ciepło (lekko przestudzoną), np z gałką lodów waniliowych.
Porady:
*Masła
w temperaturze pokojowej, lub zimnego masła, pokrojonego w kostkę, jeśli
przygotowujesz ciasto w malakserze.
**Możesz użyć
kwaśnych lub słodkich jabłek (np. golden) lub wymieszać różne ich gatunki.
Osobiście wolę te lekko kwaśne w smaku (np. renety o odcieniu żółto-czerwonym).
*** Zamiast solonego
masła możesz użyć zwykłego i dodać kilka szczypt soli morskiej.
**** W niektórych
przepisach na tartę z kratką ten etap jest pominięty, wykłada się owoce bezpośrednio na surowy spód tarty, uważam, że spód tarty jest wtedy nieupieczony.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję! Bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę pięknych Świąt!