piątek, 1 grudnia 2017

JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI

Jabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw w okresie jesienno-zimowym. Ja proponuję Wam dzisiaj pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu!

A do jej przygotowania koniecznie użyjcie cukru trzcinowego Diamant Demerara!

#cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant




Porcja dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 40 min.

Składniki na tartę o średnicy 26 cm:

Składniki na kruche ciasto:

400 g mąki pszennej typ 550

200 g miękkiego masła*

50 g cukru pudru

1 jajko

● 1 żółtko

1 szczypta soli

ok. 500 ml. wody

 Składniki na nadzienie:

● 5 jabłek (ok. 900 g)**

● 200 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara

● 100 g solonego masła***

● 3 szczypty cynamonu

● 2 szczypty imbiru

● 1 żółtko jajka

● 1 łyżka mleka

● masło do wysmarowania formy


 Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, a następnie wodę, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.

Przygotuj nadzienie: Umyte i obrane jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone jabłka, przesmaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając. Posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i imbirem, wymieszaj i smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aż jabłka lekko zbrązowieją.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.

Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę - dno i boki formy, starannie dociskając je do brzegów formy i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Resztę ciasta odstaw.
Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10  min. Zdejmij papier z fasolką i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.****
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż podsmażone jabłka. 
Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, i wytnij z niego paski o szerokości ok. 1,5 cm. Paski ułóż na górze nadzienia w formie kratki, i połącz je z ciastem na bokach tarty. Paski posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem przy pomocy pędzelka kuchennego.
Piecz w temperaturze 180º C (lub 200°C, w zależności od piekarnika) przez około 25 min, do lekkiego zbrązowienia tarty.
Tartę podawaj najlepiej na ciepło (lekko przestudzoną), np z gałką lodów waniliowych.

Porady:

*Masła w temperaturze pokojowej, lub zimnego masła, pokrojonego w kostkę, jeśli przygotowujesz ciasto w malakserze.

**Możesz użyć kwaśnych lub słodkich jabłek (np. golden) lub wymieszać różne ich gatunki. Osobiście wolę te lekko kwaśne w smaku (np. renety o odcieniu żółto-czerwonym).

*** Zamiast solonego masła możesz użyć zwykłego i dodać kilka szczypt soli morskiej.

**** W niektórych przepisach na tartę z kratką ten etap jest pominięty, wykłada się owoce bezpośrednio na surowy spód tarty, uważam, że spód tarty jest wtedy nieupieczony.







Złocista Kuchnia Diamant

2 komentarze: