#cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant
Porcja dla 6 osób
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie i pieczenie: 20
min.
Składniki na krem zabaione:
● 6 żółtek jajek
● 300 ml białego
słodkiego wina typu muscat
● 80 g drobnego cukru
Pozostałe składniki:
● 6 gruszek (typu
williams)
● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
● 25 g masła
● ½ cytryny
● ok. 6 łyżek płatków
migdałowych
● syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie)
● syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie)
Przygotuj gruszki:
Gruszki obierz ze
skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki.
Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć
gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut
na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż do indywidualnych
kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw.
Przygotuj zabajone:
Żółtka wbij do stalowej miski,
dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad
garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj
żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno
dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste i puszyste.
Zdejmij garnek z
ognia, nadal ubijając zabaione do całkowitego ostudzenia.
Wylej zabajone na
ułożone w kokilkach gruszki. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.
Podpiecz w piekarniku
ustawionym na pozycji „grill” przez kilka minut.***
Zabajone powinno być
lekko przypieczone z wierzchu. Podawaj najlepiej na ciepło od razu po wyjęciu z
piearnika lub lekko przestudzone.
Polej z wierzchu
odrobiną syropu trzcinowego (opcjonalnie).
*Jeśli zabajone jest
za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień.
**W wersji świątecznej,
zamiast wina możesz użyć szampana.
*** Możesz również
uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie
przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić go na ok. 5 minut
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz