poniedziałek, 4 grudnia 2017

GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI

Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza padre Pasquale Baylon, który przebywając w Turynie, przygotował lek na przeziębienie skomponowany z żółtek, cukru i wina. Początkowo nazwany „Sanbajon”, deser zmienił z czasem nazwę na „zabaione”,  i zyskał popularność na całym świecie. Moja jesienna wersja tego deseru to gruszki zapiekane pod zabaione i posypane płatkami migdałowymi. Ten deser z udziałem cukru trzcinowego Diamant Demerara jest wyjątkowo lekki i delikatny, koniecznie spróbujcie!

#cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant








Porcja dla 6 osób

Przygotowanie: 15 min.

Gotowanie i pieczenie: 20 min.

Składniki na krem zabaione:

● 6 żółtek jajek

● 300 ml białego słodkiego wina typu muscat

● 80 g drobnego cukru

Pozostałe składniki:

● 6 gruszek (typu williams)

● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara

● 25 g masła

● ½ cytryny

● ok. 6 łyżek płatków migdałowych

● syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie)


Przygotuj gruszki: 
Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż do indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw.

Przygotuj zabajone:
Żółtka wbij do stalowej miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste i puszyste.  
Zdejmij garnek z ognia, nadal ubijając zabaione do całkowitego ostudzenia. 
Wylej zabajone na ułożone w kokilkach gruszki. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.
Podpiecz w piekarniku ustawionym na pozycji „grill” przez kilka minut.***
Zabajone powinno być lekko przypieczone z wierzchu. Podawaj najlepiej na ciepło od razu po wyjęciu z piearnika lub lekko przestudzone.

Polej z wierzchu odrobiną syropu trzcinowego (opcjonalnie).
*Jeśli zabajone jest za gęste, dodaj podczas ubijania odrobinę zimnej wody i zmniejsz ogień.

**W wersji świątecznej, zamiast wina możesz użyć szampana.

*** Możesz również uprażyć osobno płatki migdałowe na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły), posypać nimi przygotowany krem zabajone i wstawić go na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C.








Złocista Kuchnia Diamant

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz