piątek, 8 grudnia 2017

KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


Dynia to zdecydowanie „królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko i na słono. 
Kasztany to również jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż francuskiej, kasztany jadalne zawierają wiele minerałów (żelaza, magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. 
Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna.A z grzankami z karmelizowaną cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej spróbowania! 





Niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne marki #myAmbition: obieraki i tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach. Gorąco polecam!


Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 min.

Czas gotowania: 30 min.

Składniki na zupę krem:

● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej*

● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki)

● 1 duża cebula

● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki)

● 400 ml śmietany kremówki 30%**

● oliwa z oliwek

● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji

● sól i pieprz




Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem:



● ½ bagietki***



● 120 g startego sera gruyère lub comté

● 1 żółta cebula

● ½ łyżeczki cukru

● ok. 40 g masła

Do dekoracji:

● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Przygotowanie:

Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.****
Przygotuj grzanki z serem: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku lub na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę mieszając. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. 
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, ułóż je na blasze piekarnika, wyłóż na nie karmelizowaną cebulę i posyp startym serem. Zapiekaj przez około 5-10 min. W międzyczasie podgrzej zupę na małym ogniu, udekoruj listkami kolendry, kasztanami i bitą śmietaną. Podawaj natychmiast. Smacznego!

*Zważonej po obraniu.

**Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół.

*** Lub innego chleba, np wiejskiego.

**** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem.****







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz