Dynia to zdecydowanie
„królowa jesiennych stołów”, piękna, smaczna, niskokaloryczna, a przede
wszystkim zdrowa. Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów, dzięki zawartości
betakarotenu i karotenoidom, zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom
serca i miażdżycy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Wszystkie jej
odmiany mają ciekawy smak i można je wykorzystać w przeróżny sposób, na słodko
i na słono.
Kasztany to również
jeden z symboli jesieni, nieco mniej popularne w kuchni polskiej niż
francuskiej, kasztany jadalne zawierają wiele minerałów (żelaza,
magnezu, fosforu, potasu ) i witamin (wit. A, B6, C, kwasu foliowego). Można je
jeść pieczone, jak również wykorzystać do sporządzenia deserów, konfitur oraz pysznych
zup. Wytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym
zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię
na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości.
Zupa krem z dyni z
udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca,
sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna.A z grzankami z karmelizowaną cebulą i gruyèrem smakuje
rewelacyjnie! Gorąco zachęcam do jej
spróbowania!
Niezwykle praktyczne
akcesoria kuchenne marki #myAmbition:
obieraki i tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o
antypoślizgowych właściwościach. Gorąco polecam!
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki na zupę krem:
● 1 kg dyni hokkaido
lub zwyczajnej*
● 300 g ugotowanych kasztanów
jadalnych (ze słoika lub puszki)
● 1 duża cebula
● ok. 1 l bulionu
warzywnego bio (z kostki)
● 400 ml śmietany
kremówki 30%**
● oliwa z oliwek
● kilka gałązek
kolendry lub pietruszki do dekoracji
● sól i pieprz
Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem:
● ½ bagietki***
● 120 g startego sera
gruyère lub comté
● 1 żółta cebula
● ½ łyżeczki cukru
● ok. 40 g masła
Do dekoracji:
● 150 ml śmietany
kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Dynię przekrój na
pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę
obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć
cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę,
mieszając. Zalej bulionem warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj
na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości
dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj,
dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.****
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wstaw do lodówki.****
Przygotuj grzanki z
serem: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku lub na patelni
rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę
mieszając.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C.
Bagietkę pokrój na cienkie
kromki, ułóż je na blasze piekarnika, wyłóż na nie karmelizowaną cebulę i posyp
startym serem. Zapiekaj przez około 5-10 min. W międzyczasie podgrzej zupę na
małym ogniu, udekoruj listkami
kolendry, kasztanami i bitą śmietaną. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
*Zważonej po obraniu.
**Jeśli wolisz
rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół.
*** Lub innego
chleba, np wiejskiego.
**** Jeśli posiadasz
syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie
lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem.****
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz