Brokuły posiadają wyjątkowe
właściwości i wartości odżywcze, należą do najzdrowszych warzyw na świecie. Dzięki
dużej zawartości witamin (między innymi C, K i B9) i składników mineralnych chronią
przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływają na funkcjonowanie
wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Ich delikatny smak sprawia, że mogą
stanowić dodatek do wielu potraw.
W ramach konkursu
„Zdrowa jesień na talerzu”, ogłoszonego przez markę Ambition, proponuję Wam lekkie,
zdrowe danie na jesień z pstrąga łososiowego, purée z brokuła, i pomidorków koktajlowych z ziołowym winegretem.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
● 4 filety z pstrąga
łososiowego (po ok. 250 g każdy)
● 1 duży brokuł
● 200 g pomidorków
koktajlowych
● 1 czerwona cebula
● 4 gałązki bazylii
● 4 gałązki natki
pietruszki lub kolendry
● 2 ząbki czosnku
● 1 cytryna
● oliwa z oliwek
● ok. 4 łyżki gęstej
śmietany do sosów
● gałka muszkatołowa
● sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuła umyj i osusz, podziel na różyczki, odetnij
stwardniałe części. Ugotuj na parze z obranymi ząbkami czosnku do miękkości
(około 15 minut). Ugotowanego brokuła rzełóż do malaksera, dodaj śmietanę,
zmiksuj do uzyskania idealnego purée. Dopraw do smaku
solą¸pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryj i odstaw.
Czerwoną cebulę
obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Zioła
umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj pomidorki, posiekaną cebulę i zioła z
sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Filety z pstrąga
posmaruj oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego i podsmaż na suchej patelni
przez około 4 minut (w zależności od grubości filetów) z każdej strony. Posól
i popieprz.
Podawaj filety z
pstrąga z brokułowym purée i pomidorkami koktajlowymi doprawionymi winegretem
ziołowym i czerwoną cebulą.
Wspaniała, kolorowa kompozycja na talerzu! Aż szkoda jeść :):)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło! Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń