piątek, 8 grudnia 2017

FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO Z PURÉE Z BROKUŁA


Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, należą do najzdrowszych warzyw na świecie. Dzięki dużej zawartości witamin (między innymi C, K i B9) i składników mineralnych chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Ich delikatny smak sprawia, że mogą stanowić dodatek do wielu potraw. 
W ramach konkursu „Zdrowa jesień na talerzu”, ogłoszonego przez markę Ambition, proponuję Wam lekkie, zdrowe danie na jesień z pstrąga łososiowego, purée z brokuła, i pomidorków koktajlowych z ziołowym winegretem.








Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 35 min.



Składniki:

● 4 filety z pstrąga łososiowego (po ok. 250 g każdy)

● 1 duży brokuł

● 200 g pomidorków koktajlowych

● 1 czerwona cebula

● 4 gałązki bazylii

● 4 gałązki natki pietruszki lub kolendry

● 2 ząbki czosnku

● 1 cytryna

● oliwa z oliwek

● ok. 4 łyżki gęstej śmietany do sosów

● gałka muszkatołowa

● sól i pieprz



Przygotowanie:

Brokuła umyj i osusz, podziel na różyczki, odetnij stwardniałe części. Ugotuj na parze z obranymi ząbkami czosnku do miękkości (około 15 minut). Ugotowanego brokuła rzełóż do malaksera, dodaj śmietanę, zmiksuj do uzyskania idealnego purée. Dopraw do smaku solą¸pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryj i odstaw.

Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj pomidorki, posiekaną cebulę i zioła z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy z oliwek.

Filety z pstrąga posmaruj oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego i podsmaż na suchej patelni przez około 4 minut (w zależności od grubości filetów) z każdej strony. Posól i popieprz.

Podawaj filety z pstrąga z brokułowym purée i pomidorkami koktajlowymi doprawionymi winegretem ziołowym i czerwoną cebulą. 



2 komentarze: