poniedziałek, 11 grudnia 2023

ZUPA KREM Z DYNI BUTTERNUT Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Prosta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową.

Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!






Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg)

●1 żółta cebula

● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje)

● 1 litr bulionu warzywnego bio

● 6 łyżek oleju z orzechów włoskich

● 15 g orzechów włoskich

● kilka listków natki pietruszki

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Orzechy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upraż przez około 3-4 minuty, pilnując, by się nie przypaliły.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich i podsmaż na nim cebulę przez 5 minut.

W międzyczasie obierz ziemniaki, obierz dynię i usuń pestki, po czym pokrój ją w dużą kostkę, wrzuć do rondla. Wlej bulion, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut. Warzywa muszą być miękkie.

Odcedź warzywa, zachowując bulion, blenduj dodając stopniowo bulion, w zależności od oczekiwanej konsystencji. Posól, popieprz.

Przed podaniem dodaj pozostały olej i posyp drobno posiekaną natką pietruszki i grubo posiekanymi orzechami włoskimi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz