wtorek, 5 grudnia 2023

DYNIA BUTTERNUT PIECZONA Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI, SZAŁWIĄ I MIODEM

 W przedświątecznym okresie proponuję Wam oryginalny przepis na dynię butternut przekładaną jabłkami i okraszoną czosnkiem, imbirem, miodem, szałwią i migdałami. Nie tylko pięknie się prezentuje wizualnie, ale smakuje równie znakomicie, możecie ją podać na świąteczny stół, na pewno miło zaskoczycie Waszych gości.




Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 50 min.

Porcja dla osób :

● 2 małe dynie butternut

● 2 czerwone jabłka

● 1 ząbek czosnku

● 2 cm. kłącza imbiru

● 16 listków świeżej szałwi

● 15 g płatków migdałowych

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

Na marynatę:

● 1 łyżeczka mielonego kuminu

● 5 łyżek oliwy z oliwek

● 2 łyżki miodu

● sól, pieprz

● cienkie plasterki sera sera holenderskiego Mimolette (lub innego wedle wyboru

lub bez sera w wersji wegańskiej)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Obierz dynie butternuts, przetnij je wzdłuż na pół, usuń pestki. Połóż płaską stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 min.

Imbir obierz i zetrzyj go na tarce. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. W miseczce wymieszaj starty imbir i czosnek z oliwą, miodem i kuminem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.

Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Duże listki szałwi możesz przeciąć na pół.

Dynie wyjmij z piekarnika, połóż na desce do krojenia i ponacinaj na szerokość co około 1 cm lub mniej, nie docinając do końca, czyli tnąc tak, by nóż nie dotknął deski (mi niezupełnie się to udało).

Umieść dynie delikatnie w lekko naoliwionej brytfannie, w nacięcia powtykaj plasterki jabłek i listki szałwi. Przy pomocy pędzla kuchennego posmaruj dynie marynatą i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Następnie posyp dynie płatkami migdałowymi i przełóż cienkimi plasterkami sera Mimolette (lub innego), po czym wstaw na nowo do piekarnika na około 10-15minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego !

źródło : magazyn Saveurs green






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz