poniedziałek, 13 listopada 2023

RULONIKI Z CUKINII Z SERKIEM KOZIM I ORZESZKAMI PINIOWYMI

 Możecie je podać na aperitif, kolację lub jako przekąskę, a nawet zabrać na piknik- proste, acz efektowne i smaczne ruloniki z cukinii z kozim twarożkiem i orzeszkami piniowymi, z dodatkiem świeżej bazylii, szczypiorku, oliwy z oliwek i czosnku.

Wypróbujcie koniecznie!








Przygotowanie: 20 min.

Porcja dla 4-6 osób:

● 2 zielone cukinie

● 250 g koziego twarożku

● 2 ząbki czosnku

● 10 gałązek szczypiorku

● 6 listków bazylii

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki orzeszków piniowych

● sól, pieprz

● pieprz kajeński (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i rozgnieć. Szczypiorek i bazylię opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj twarożek kozi, czosnek, oliwę, sól, pieprz i dwie szczypty pieprzu kajeńskiego, rozgnieć całość widelcem.

Cukinie umyj, pokrój na szerokie paski za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw.

Na końcu każdego paska cukinii wyłóż trochę farszu i zwiń paski w ruloniki.

Posyp z wierzchu orzeszkami piniowymi, popieprz i wstaw do lodówki. Podaj schłodzone. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz