piątek, 3 listopada 2023

ŚLIWKI Z JOGURTEM, ROZMARYNEM I HERBATNIKAMI SPECULOOS

 Dziś mam dla Was prosty, szybki przepis na aromatyczny deser z udziałem śliwek i jogurtu, pachnący rozmarynem, imbirem i cynamonem- idealny deser na jesień.







Porcja dla 4 osób :

● 800 g śliwek węgierek (lub innych)

● Odrobina kłącza świeżego imbiru (lub 1 szczypta sproszkowanego imbiru)

● 2 gałązki świeżego rozmarynu

● 2 szczypty cynamonu

● 1 opakowanie cukru waniliowego

● 25 jogurtu greckiego

● 8 korzennych herbatników speculoos

● 30 g masła

● 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub cukru muscovado

 

Przygotowanie:

Śliwki umyj i pokrój na połówki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.

Masło rozpuść na patelni i podsmaż śliwki, po 2 minutach dodaj imbir, cukier i cynamon i  i smaż jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając. Pod koniec smażenia dodaj rozmaryn.

Na głębokich talerzach wyłóż po 1-2 łyżki jogurtu, obok wyłóż podsmażone śliwki i rozkruszone herbatniki speculoos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz