Serniki w wersji słonej i słodkiej są również popularne we Francji, które przyjęły tutaj z angielskiego nazwę « cheese-cakes ». Ten, który Wam dzisiaj proponuję jest oryginalny i smaczny, możecie go zaproponować na aperitif, przekąskę, imprezę, piknik, i nie tylko.
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 5 godz.
Porcja dla osób:
● 2 cukinie
● 250 g fety
● 250 g serka
typu Philadelphia
● 20 g startego
parmezanu
● 200 g krakersów
● 1 ząbek
czosnku
● 5 gałązek
mięty + kilka listków do podania
● 80 g miękkiego
masła
● 3 jajka
● 2 łyżki
oliwy z oliwek
● pieprz,
pieprz kajeński
Kwadratowa foremka o wymiarach 25 x 17 cm.
Przygotowanie:
Krakersy
rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Miękkie masło wymieszaj
ze startym parmezanem, i wyłóż tą mieszanką natłuszczone lub wyłożone papierem
pergaminowym dno foremki. Wstaw do lodówki.
Miętę drobno
posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugnieć rękami, aby
usunąć nadmiar wody. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń
i rozgnieć lub drobno posiekaj.
Na patelni
rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię z czosnkiem przez minut, mieszając. Piekarnik rozgrzej do
temperatury 150°C, wstaw do niego duże naczynie żaroodporne do połowy
wypełnione wodą.
W misce
wymieszaj fetę z serkiem Philadelphia. Domieszaj ubite trzepaczką jajka. Dodaj
podsmażoną cukinię z czosnkiem i drobno posiekaną miętą. Dopraw pieprzem i
dwiema szczyptami pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie).
Całość wlej do
foremki i wstaw do naczynia z wodą na około Po upieczeniu pozostaw sernik do
ostudzenia w zgaszonym piekarniku, a następnie wstaw na co najmniej 4 godziny
do lodówki.
Podaj sernik schłodzony i udekorowany listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz