A może przy okazji Świąt skorzystacie z francuskiego przepisu na gnocchi z ricottą, parmezanem i truflą. Wykwintne, smaczne i oryginalne danie, gorąco polecam. Joyeux Noël à tous! Rodzinnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
Przygotowanie:
20 min
Chłodzenie:
30 min
Gotowanie:
30 min.
Porcja dla 4 osób:
●
200 g ricotty
●
60 g parmezanu
●
100 g bułki tartej
● 1
jajko
● 1
mała trufla czarna
●
40 g masła
● 2
łyżki oliwy truflowej
● 1
łyżka oliwy z oliwek
●
skórka otarta z ½ cytryny bio
● 1
ząbek czosnku
● 2
gałązki tymianku
● 1
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
●
sól, pieprz
Przygotowanie:
Otrzyj
skórkę z cytryny na tarce do cytrusów. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
połowę parmezanu. Drugą połowę parmezanu zetrzyj na płatki, odstaw.
Przygotuj
ciasto na gnocchi. W misce wymieszaj ricottę, jajko, oliwę truflową, starty
parmezan, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny i gałkę muszkatołową. Posól,
popieprz, dodaj bułkę tartą, dobrze wymieszaj całość i wstaw na 30 minut do
lodówki.
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 180°C.
Podziel
przygotowaną masę na 16 małych porcji, formując gnocchi. Ułóż je w żaroodpornym
naczyniu natłuszczonym oliwą, a następnie przykryj aluminiową folią spożywczą.
Wlej na dno brytfanny gorącą wodę i umieść naczynie z gnocchi w brytfannie, tak,
aby gnocchi ugotowały się w kąpieli wodnej. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Listki tymianku drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, posmaruj czosnkiem małą patelnię, rozpuść w niej masło, wsyp posiekany tymianek. Truflę pokrój w cienkie plasterki i polej masłem tymiankowo-czosnkowym. Ugotowane gnocchi posyp z wierzchu płatkami parmezanu i plasterkami trufli. Podaj niezwłocznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz