niedziela, 17 grudnia 2023

GNOCCHI Z RICOTTĄ, PARMEZANEM I TRUFLĄ

 A może przy okazji Świąt skorzystacie z francuskiego przepisu na gnocchi z ricottą, parmezanem i truflą.  Wykwintne, smaczne i oryginalne danie, gorąco polecam. Joyeux Noël à tous! Rodzinnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!



Przygotowanie: 20 min

      Chłodzenie: 30 min

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

● 200 g ricotty

● 60 g parmezanu

● 100 g bułki tartej

● 1 jajko

● 1 mała trufla czarna

● 40 g masła

● 2 łyżki oliwy truflowej

● 1 łyżka oliwy z oliwek

● skórka otarta z ½ cytryny bio

● 1 ząbek czosnku

● 2 gałązki tymianku

● 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Otrzyj skórkę z cytryny na tarce do cytrusów. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach połowę parmezanu. Drugą połowę parmezanu zetrzyj na płatki, odstaw.

Przygotuj ciasto na gnocchi. W misce wymieszaj ricottę, jajko, oliwę truflową, starty parmezan, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny i gałkę muszkatołową. Posól, popieprz, dodaj bułkę tartą, dobrze wymieszaj całość i wstaw na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Podziel przygotowaną masę na 16 małych porcji, formując gnocchi. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym oliwą, a następnie przykryj aluminiową folią spożywczą. Wlej na dno brytfanny gorącą wodę i umieść naczynie z gnocchi w brytfannie, tak, aby gnocchi ugotowały się w kąpieli wodnej. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Listki tymianku drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, posmaruj czosnkiem małą patelnię, rozpuść w niej masło, wsyp posiekany tymianek. Truflę pokrój  w cienkie plasterki i polej masłem tymiankowo-czosnkowym. Ugotowane gnocchi posyp z wierzchu płatkami parmezanu i plasterkami trufli. Podaj niezwłocznie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz