Wegetariańska pasta z buraczków i ricotty podana z chlebem, tostami lub z włoskimi paluszkami chlebowymi gressini, to idealna przekąska do aperitifu, na śniadanie lub na kolację. Coś lekkiego po bogatym w kalorie okresie świątecznym.
Przygotowanie: 30 min.
Porcja dla 4-6 osób :
● 400 g ugotowanych buraczków
● 1 szalotka
● 200 g ricotty
● 70 g rodzynków
● 3 łyżki oleju sezamowego
● 2 łyżki octu balsamicznego
● 1 łyżka płatków migdałowych
● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki namocz przez 30 minut w ciepłej wodzie.
Ugotowane buraczki obierz, pokrój w kostkę.
Szalotkę obierz i drobno poszatkuj. Rodzynki odcedź.
Zmiksuj razem pokrojone buraczki, rodzynki, pieprz kajeński, ocet i olej sezamowy. Dodaj ricottę i miksuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż pastę do słoiczka, wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną, przybraną płatkami migdałowymi czy dodatkowo np. listkami rokuli, z włoskimi paluszkami chlebowymi grissini lub tostami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz