Co powiecie na czekoladowe ciasteczka do herbaty lub kawy, odrobina soli morskiej doda im słonego posmaku, a będą dzięki temu jeszcze smaczniejsze.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 15 min.
Porcja na około 20 ciasteczek:
● 125 g mąki
(T45 lub T55)
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 80 g drobnego cukru
● 1 łyżka cukru wanilinowego
● 200 g gorzkiej czekolady 70%
● 100 g masła (lub margaryny)
● 20 g gorzkiego kakao
● grubej soli morskiej
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuść na małym ogniu w kąpieli wodnej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. W misce wymieszaj przesianą mąkę,
proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, kakao i dwie szczypty soli.
Zrób zagłębienie w środku i wlej rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszaj
całość, aż do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj rękoma około dwudziestu kulek i ułóż je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, rozpłaszczając lekko. Wstaw do piekarnika na około10
minut.
Wyjmij z piekarnika, posyp grubą solą morską i pozostaw do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz