niedziela, 4 lutego 2024

KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ

 Co powiecie na czekoladowe ciasteczka do herbaty lub kawy, odrobina soli morskiej doda im słonego posmaku, a będą dzięki temu jeszcze smaczniejsze.





Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 15 min.

 

Porcja na około 20 ciasteczek:

● 125 g mąki (T45 lub T55)

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

● 80 g drobnego cukru

● 1 łyżka cukru wanilinowego

● 200 g gorzkiej czekolady 70%

● 100 g masła (lub margaryny)

● 20 g gorzkiego kakao

● grubej soli morskiej

 

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuść na małym ogniu w kąpieli wodnej.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, kakao i dwie szczypty soli.

Zrób zagłębienie w środku i wlej rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej masy.

Uformuj rękoma około dwudziestu kulek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczając lekko. Wstaw do piekarnika na około10 minut.

Wyjmij z piekarnika, posyp grubą solą morską i pozostaw do ostudzenia.

Możesz podać ciasteczka (opcjonalnie) np z owocą sałatką (jeśli chodzi o mnie, podałam ją latem z sałatką z truskawek, melona i malin ze świeżym estragonem). Przechowują się w metalowym pudełku przez około tydzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz