wtorek, 13 lutego 2024

WEGAŃSKIE WALENTYNKOWE MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKAMI

 Co powiecie na przepis na wegańskie mini serniczki w kształcie serca z dodatkiem truskawek? Co prawda nie jest to jeszcze sezon na truskawki, i jestem za produktami sezonowymi, ale robię wyjątek na ten mały „deser od serca” na Walentynki. Życzę Wam wszystkim dużo miłości na Walentynki i przez cały rok!


Przygotowanie: 30 min.

Chłodzenie: 12 godz.+ 4 godz.

Pieczenie: 15 min.

Porcja dla 4 -6 osób:

● 25 cl mleczka kokosowego

● 200 g oleju kokosowego

● 100 g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez całą noc

● 100 g drobnego cukru

● 60 g startych migdałów

● 70 g mąki ryżowej

● 60 g margaryny

● 250 g truskawek

● 50 g syropu klonowego+ 1 łyżka 

● 2 g substancji żelującej agar-agar

Dodatkowo: pojedyncze obręcze lub foremki do ciasta w kształcie serca

 

Przygotowanie:

W misie zmiksuj mleczko kokosowe z olejem kokosowym i orzechami nerkowca (uprzednio namoczonymi w wodzie przez całą noc i odsączonymi z wody) oraz 50 g drobnego cukru, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Odstaw do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

W osobnej misce, wymieszaj dokładnie starte migdały, mąkę ryżową, utartą margarynę i 50 g cukru. Ułóż foremki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, i wyłóż na dno foremek masę z migdałami na grubość około 1 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika, i piecz około 10-15 minut, aż spody lekko się zezłocą.

Truskawki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, odkładając kilka truskawek do dekoracji. Wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego. Odstaw do schłodzenia na 15 minut.

Na przestudzony, upieczony spód, wyłóż drobno pokrojone, schłodzone truskawki, wylej na nie krem kokosowy i wstaw na około 4 godziny do lodówki.

Około pół godziny przed podaniem deseru, zagotuj 250 g wody z 50 g syropu klonowego, dodaj agar, gotuj przez 30 sekund, ubijając energicznie trzepaczką, zdejmij z ognia i ubijaj jeszcze przez minutę.

Wylej na każde ciastko cienką warstwę syropu.

Wstaw na nowo do lodówki. Wyjmij z foremek przed podaniem. Udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz