Co powiecie na przepis na wegańskie mini serniczki w kształcie serca z dodatkiem truskawek? Co prawda nie jest to jeszcze sezon na truskawki, i jestem za produktami sezonowymi, ale robię wyjątek na ten mały „deser od serca” na Walentynki. Życzę Wam wszystkim dużo miłości na Walentynki i przez cały rok!
Przygotowanie: 30
min.
Chłodzenie: 12 godz.+
4 godz.
Pieczenie: 15 min.
Porcja dla 4 -6 osób:
● 25 cl mleczka kokosowego
● 200 g oleju kokosowego
● 100 g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez całą noc
● 100 g drobnego cukru
● 60 g startych migdałów
● 70 g mąki
ryżowej
● 60 g margaryny
● 250 g truskawek
● 50 g syropu klonowego+ 1 łyżka
● 2 g substancji żelującej agar-agar
Dodatkowo: pojedyncze obręcze lub foremki do ciasta w kształcie serca
Przygotowanie:
W misie zmiksuj mleczko kokosowe z olejem kokosowym i orzechami nerkowca (uprzednio
namoczonymi w wodzie przez całą noc i odsączonymi z wody) oraz 50 g drobnego
cukru, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Odstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
W osobnej misce, wymieszaj dokładnie starte migdały, mąkę ryżową, utartą
margarynę i 50 g cukru. Ułóż foremki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do
pieczenia, i wyłóż na dno foremek masę z migdałami na grubość około 1 cm. Wstaw
do nagrzanego piekarnika, i piecz około 10-15 minut, aż spody lekko się zezłocą.
Truskawki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, odkładając kilka truskawek
do dekoracji. Wymieszaj
z 1 łyżką syropu klonowego. Odstaw do schłodzenia
na 15 minut.
Na przestudzony, upieczony spód, wyłóż drobno pokrojone, schłodzone truskawki,
wylej na nie krem kokosowy i wstaw na około 4 godziny do lodówki.
Około pół godziny przed podaniem deseru, zagotuj 250 g wody z 50 g syropu
klonowego, dodaj agar, gotuj przez 30 sekund, ubijając energicznie trzepaczką,
zdejmij z ognia i ubijaj jeszcze przez minutę.
Wylej na każde ciastko cienką warstwę syropu.
Wstaw na nowo do lodówki. Wyjmij z foremek przed podaniem. Udekoruj
przekrojonymi na pół truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz