piątek, 21 czerwca 2024

ZIELONY CHŁODNIK Z AWOKADO

Zupełnie prosty przepis na wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania.




































Przygotowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób :

● 1 awokado

● 1 ogórek (średni)

● 2 świeże cebulki

● 1 łodyga selera naciowego

● 1 zielone jabłko

● garść listków rukoli

● sok z jednej cytryny

● kilka listków bazylii

● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania

● oliwa z oliwek

● sól, pieprz

● pieprz Cayenne

 

Przygotowanie:

Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia na godzinę.

Przed podaniem dopraw solą, pieprzem, wymieszaj

Przelej do szklanek lub miseczek. Udekoruj ziarnami i pestkami dyni i/lub słonecznika (możesz je uprzednio uprażyć na suchej patelni) i listkami bazylii. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz