niedziela, 2 czerwca 2024

SPAGHETTI Z SUROWEJ CUKINII Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, FETĄ I BAZYLIĄ

 Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

















Przygotowanie: 10 min.

Porcja dla 4 osób :

● 2 cukinie

● 250 g pomidorków koktajlowych

● 150 g fety

● ½ pęczka bazylii

● 50 g orzeszków piniowych

Na dressing :

● 5 łyżek oliwy z oliwek

● 1 łyżka musztardy Dijon

● 2 łyżki kaparów

● 2 łyżki syropu z agawy

● 6 gałązek koperku

● ½ cytryny bio

● sól, pieprz

● 1-2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)

Dodatkowo potrzebny : spiralizer (tarta spiralna)

Przygotowanie:

Cukinie umyj i osusz, a następnie przepuść przez spiralizer (ewentualnie pokrój w bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw).

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Warzywa przełóż do miski.

Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj musztardę, sok wyciśnięty z połówki cytryny, , oliwę z oliwek, syrop z agawy, posiekane kapary, sól (opcjonalnie, gdyż feta jest już słona) , pieprz, pieprz Cayenne, drobno posiekany koperek.

Polej dressingiem warzywa, dodaj fetę pokrojoną w kostkę z drobno posiekaną bazylią, delikatnie wymieszaj całość. Posyp orzeszkami piniowymi przed podaniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz