wtorek, 20 sierpnia 2024

SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ, MOZZARELLĄ I MORELAMI

 Oryginalna sałatka na lato, lekka, kolorowa, skomponowana z zielonej fasolki, sałaty rukoli, moreli i mozzarelli, z dressingiem z oliwki z oliwek i cytryny- to moja propozycja na dziś. Korzystajcie ze słońca i pięknego lata, jedząc lekko i zdrowo.





























Przygotowanie : 20 min.

Gotowanie: 15 min.

Porcja dla 6 osób:

● 600 g zielonej fasolki

● 12 świeżych moreli

● sok z 1 cytryny

● garść rukoli (lub mieszanki młodych listków)

● 2 opakowania mozzarelli (250 g)

● ½  pęczka ziół (wedle uznania: bazylii, szczypiorku -opcjonalnie)

● 6 łyżek oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Fasolkę umyj, osusz, poodcinaj końce z obu stron, usuń nitkowate włókna i ugotuj około 15 minut na parze lub w osolonym wrzątku.

Po ugotowaniu przelej zimną wodą, pozostaw do ostudzenia.

Morele przetnij na pół, usuń pestki i podsmaż przez 5 minut na patelni z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek.

Sok wyciśnięty z cytryny wymieszaj z resztą oliwy, dodaj sól i pieprz.

Mozzarellę pokrój na plasterki. Zioła drobno poszatkuj.

Ułóż wszystkie składniki na 6 talerzach, polej dressingiem i podaj. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz