Oryginalna sałatka na lato, lekka, kolorowa, skomponowana z zielonej fasolki, sałaty rukoli, moreli i mozzarelli, z dressingiem z oliwki z oliwek i cytryny- to moja propozycja na dziś. Korzystajcie ze słońca i pięknego lata, jedząc lekko i zdrowo.
Przygotowanie :
20 min.
Gotowanie:
15 min.
Porcja
dla 6 osób:
● 600 g
zielonej fasolki
● 12
świeżych moreli
● sok z 1
cytryny
● garść rukoli
(lub mieszanki młodych listków)
● 2
opakowania mozzarelli (250 g)
● ½ pęczka ziół (wedle uznania: bazylii,
szczypiorku -opcjonalnie)
● 6 łyżek
oliwy z oliwek
● sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę
umyj, osusz, poodcinaj końce z obu stron, usuń nitkowate włókna i ugotuj około
15 minut na parze lub w osolonym wrzątku.
Po
ugotowaniu przelej zimną wodą, pozostaw do ostudzenia.
Morele
przetnij na pół, usuń pestki i podsmaż przez 5 minut na patelni z 1-2 łyżkami
oliwy z oliwek.
Sok
wyciśnięty z cytryny wymieszaj z resztą oliwy, dodaj sól i pieprz.
Mozzarellę
pokrój na plasterki. Zioła drobno poszatkuj.
Ułóż
wszystkie składniki na 6 talerzach, polej dressingiem i podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz