niedziela, 1 września 2024

LODY MORELOWE Z MASCARPONE I ROZMARYNEM

 Te lody są absolutnym hitem wśród moich przyjaciół, którzy mieli okazję je u mnie skosztować, wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że są przepyszne i oryginalne. Niekoniecznie potrzebna jest do ich przygotowania maszynka do lodów, w ubiegłym roku zrobiłam je po raz pierwszy bez użycia maszynki i też wyszły bardzo dobre.

Połączenie moreli z mascarpone i nutą rozmarynu jest naprawdę rewelacyjne! 

















Przygotowanie: 30 min.

Chłodzenie: 20 min.

Gotowanie: 15 min.

Kręcenie lodów w maszynce: 45 min

Porcja dla 6 osób :

 

● 400 g wypestkowanych moreli

● 250 g mascarpone

● 120 g drobnego cukru

● 100 g cukru żelującego

● 25 cl mleka pełnotłustego

● 3 jajka (całe)

● 2 żółtka jajek

● 2 łyżki soku z cytryny

● 3 gałązki świeżego rozmarynu

● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

Potrzebny sprzęt : maszynka do lodów (niekoniecznie)

 

Przygotowanie:

Umyte i wypestkowane morele pokrój w paski. Przełóż do garnka, posyp cukrem żelującym. Dodaj sok z cytryny, i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając przez około 15 minut. Odstaw do schłodzenia na 5 minut, po czym zmiksuj owoce aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

W rondlu zagotuj mleko, zdejmij z ognia, wrzuć gałązki rozmarynu, przykryj i pozostaw na pół godziny, a następnie usuń rozmaryn.

W metalowej misce ubij trzepaczką całe jajka i żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii wyskrobanymi ostrzem noża z rozciętej wzdłuż laski wanilii. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą i ubijaj jajka z cukrem do białości. Zdejmij z ognia, domieszaj mascarpone ubijając, wlej mleko aromatyzowane rozmarynem, dokładnie wymieszaj całość.

Przełóż masę lodową do maszynki do lodów i kręć lody przez 30 minut. Domieszaj zmiksowane morele i kręć przez dodatkowe 15 minut. Przełóż masę lodową do odpowiedniego pojemnika i wstaw do lodówki, lub, jeśli zamierzasz podać lody szybko, pozostaw do schłodzenia w maszynce (jeśli posiadasz maszynkę, która chłodzi masę lodową). Jeśli nie używasz maszynki, przełóż lody do naczynia, w którym zostaną zamrożone i mieszaj je często (co pół godziny), aż do całkowitego zamrożenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz