poniedziałek, 2 września 2024

SAŁATKA Z MELONA I OWOCÓW LEŚNYCH Z ESTRAGONEM

 Na koniec lata proponuję Wam jeszcze jeden przepis na lekki deser z owocami : sałatkę owocową skomponowaną z jeżyn, malin, truskawek, melona i winogron z nutą estragonu i dodatkiem syropu z agawy.





































● 2 melony (o wadze 500 g każdy)

● 100 g truskawek

● 100 g malin

● 100 g jeżyn

● 1 kiść czarnych winogron

● 10 listków świeżego estragonu

● 4 łyżki syropu z agawy

 

Przygotowanie:

Melony przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, z jednego wybierz miąższ, wycinając kulki łyżeczką paryską, odstaw. Miąższ z drugiego melona zmiksuj z drobno poszatkowanymi listkami estragonu (kilka listków odłóż de dekoracji).

Wlej na dno miszczek lub głębokich talerzy coulis (sos) z melona, a następnie wyłóż kulki melona oraz pozostałe owoce (duże truskawki przetnij na pół), udekoruj pozostałymi listkami estragonu, polej syropem z agawy i delikatnie wymieszaj. Ilość syropu z agawy dozuj wedle uznania.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz