środa, 2 października 2024

ZUPA Z MAŁŻY W STYLU BOUILLABAISSE

    Tym razem pronuję Wam przepis na smakowitą zupę wzorowaną na prowansalskiej zupie rybnej serwowanej na południu Francji (słynie z niej Marsylia): bouillabaisse, ale tylko z udziałem małży i warzyw. Jest naprawdę pyszna, koniecznie wypróbujcie ten przepis, najlepiej przygotować ją oczywiście ze świeżych małży, ale w ostateczności możecie spróbować zrobić ją z mrożonych małży.
































Przygotowanie: 20 min

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

● 3 kg małży

●  5 pomidorów

● 2 białe części pora

● 2 cebule

● 1 ząbek czosnku

● połowa małego fenkuła

● ½ pęczka natki pietruszki

● 30 cl białego wytrawnego wina

● 1 doza safranu

● 4-5 gałązek tymianku

● 4 łyżki oliwy oliwek

● 15 cl śmietany kremówki

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyść małże pod bieżącą wodą. Wstaw do dużego garnka, wlej wino, dodaj obraną i drobno poszatkowaną cebulę, natkę pietruszki i drobno pokrojony fenkuł. Przykryj i gotuj przez około 5 minut na mocnym ogniu, aż małże się otworzą.

Odcedź małże, zachowując płyn z gotowania, przecedź go i odstaw.

Obierz i poszatkuj pozostałą cebulę i czosnek. Białe części pora dokładnie umyj i pokrój bardzo drobno. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż lekko, mieszając, wrzuć pora, pokrojone w kostkę pomidory, listki tymianku i szafran. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj płyn z gotowania małży. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, na koniec domieszaj śmietanę. Dodaj małże, podgrzewaj jeszcze kilka minut. Podaj niezwłocznie zupę samą lub np. z tostowanym chlebem lub ryżem. 






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz