Tym razem pronuję Wam przepis na smakowitą zupę wzorowaną na prowansalskiej zupie rybnej serwowanej na południu Francji (słynie z niej Marsylia): bouillabaisse, ale tylko z udziałem małży i warzyw. Jest naprawdę pyszna, koniecznie wypróbujcie ten przepis, najlepiej przygotować ją oczywiście ze świeżych małży, ale w ostateczności możecie spróbować zrobić ją z mrożonych małży.
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4
osób:
● 3 kg małży
● 5 pomidorów
● 2 białe
części pora
● 2 cebule
● 1 ząbek
czosnku
● połowa
małego fenkuła
● ½ pęczka
natki pietruszki
● 30 cl
białego wytrawnego wina
● 1 doza
safranu
● 4-5
gałązek tymianku
● 4 łyżki
oliwy oliwek
● 15 cl
śmietany kremówki
● sól,
pieprz
Przygotowanie:
Oczyść małże
pod bieżącą wodą. Wstaw do dużego garnka, wlej wino, dodaj obraną i drobno
poszatkowaną cebulę, natkę pietruszki i drobno pokrojony fenkuł. Przykryj i
gotuj przez około 5 minut na mocnym ogniu, aż małże się otworzą.
Odcedź
małże, zachowując płyn z gotowania, przecedź go i odstaw.
Obierz i poszatkuj pozostałą cebulę i czosnek. Białe części pora dokładnie umyj i pokrój bardzo drobno. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż lekko, mieszając, wrzuć pora, pokrojone w kostkę pomidory, listki tymianku i szafran. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj płyn z gotowania małży. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, na koniec domieszaj śmietanę. Dodaj małże, podgrzewaj jeszcze kilka minut. Podaj niezwłocznie zupę samą lub np. z tostowanym chlebem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz