czwartek, 31 października 2024

KASZTANOWY DESER Z MLEKIEM I CYNAMONEM

 Kasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może nieco trudniej jest dostać kasztany jadalne, ale jeśli takie znajdziecie, to zachęcam Was do przygotowania ich w różnej postaci, np. pieczonych w piekarniku czy jako deser z mlekiem i cynamonem, na który przepis podaję Wam poniżej.

Z kasztanów można też przyrządzić smaczne zupy-kremy, np w połączeniu z grzybami smakują rewelacyjnie. Wyborne są też konfitury z kasztanów, glazurowane kasztany oraz desery i ciasta z dodatkiem kasztanów, a jako, że powoli zbliżają się święta, zajrzyjcie również do przepisu na przepyszną świąteczną bûche z kremem kasztanowym. Na wigilijny stół podaje się również tradycyjnie we Francji pieczoną gęś z kasztanami.

Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie kasztanów pieczonych w piekarniku, to warto wiedzieć, że przed upieczeniem kasztanów należy je umyć i osuszyć, a następnie wykonać nacięcia w kształcie krzyża po wypukłej stronie.

Następnie należy umieścić je w gotującej wodzie na około kwadrans, co skróci czas pieczenia, a wreszcie ułożyc na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, i piec przez około 15 minut. Podajemy je jeszcze gorące – kasztany pieczone są wtedy najsmaczniejsze.

A jeśli lubicie kasztany i macie ochotę wypróbować inne wcześniej opublikowane przeze mnie przepisy z ich udziałem, to zajrzyjcie na poniższe strony, znajdziecie na ich przepisy

 na świąteczne ciasto z kremem kasztanowym, ciasto kasztanowe z nutą cytrynową, krem dyniowo-kasztanowy z grzankami, i białą świąteczną bûche z kremem kasztanowym.
















Przygotowanie: 15min

Gotowanie: 30 min

Porcja dla 4 osób:

● 500 g jadalnych kasztanów

● 80 cl mleka

● 8 łyżek drobnego cukru

● 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

● 1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego cynamonu)

 

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z cukrem i laską cynamonu w rondlu. Odstaw.

Kasztany ponacinaj nożem po wypukłej stronie na kształt krzyża. Zagotuj wodę, zanurz kasztany w gotującej wodzie i gotuj przez około 15 minut. Obierz kasztany ze skórki (podwójnej, gdyż pod twardą skorupką jest jeszcze jedna skórka, którą również należy usunąć).

Wrzuć je do mleka i gotuj przez około 25 minut, dodaj ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.

Przełóż do miseczek lub głębokich talerzy i podaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz