środa, 6 listopada 2024

JESIENNA SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, FIG I BOROWIKÓW

 Proponuję Wam dzisiaj jeszcze jeden przepis na jesień, tym razem zainspirowany książką « La lentille verte du Puy » (« Soczewica z Le Puy »), młodych szefów kuchni  mojego regionu Aurélien i Aurélie Vidal, prowadzących renomowaną restaurację Vidal w Saint Julien Chapteuil, w departamencie Górnej Loary (Haute Loire). Oryginalna, zdrowa, w kolorach jesieni, skomponowana z zielonej soczewicy, z której słynie właśnie ten departament, borowików, fig, orzechów i winogron- jednym słowa idealna sałatka na jesień !

A przy okazji, jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o przepięknym regionie Owernii, polecam Wam swój blog « Magiczna Owernia », i na początek polecam Wam szczególnie ten artykuł, pozwalający zapoznać się z głównym, niezwykle malowniczym miastem departamentu Górnej Loary -le Puy-en-Velay.





















Przygotowanie: 15 min.

Gotowanie: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

● 200 g zielonej soczewicy

● 10 świeżych fig

● 1-2 świeże borowiki

● 8 wyłuskanych orzechów włoskich

● ½ pęczka estragonu (opcjonalnie)

● 1 mała kiść winogron (najlepiej czarnych )

● 1 marchewka

● 1 cebula

● 1 zielony liść pora

● 1 liść laurowy

● 1 gałązka tymianku

● 10 g miodu

● oliwa z orzechów włoskich

 ● ocet jabłkowy

  sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Umytą na sicie soczewicę ugotuj z drobno posiekaną marchewką, poszatkowaną cebulą, drobno pokrojonym liściem pora, liściem laurowym i tymiankiem przez około 20 minut od zawrzenia. Ziarna soczewicy powinny być miękkie, ale nadal chrupiące.

Kapelusze borowików (jeśli są duże, wystarczy jeden) pokrój przy pomocy mandoliny lub dobrze zaostrzonego noża w cienkie plasterki, a ogonki pokrój w drobną kostkę.

Figi pokrój w ćwiartki lub na plasterki, i podsmaż z miodem i winogronem (po około cztery winogrona na osobę), aż się lekko skaramelizują. Pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj dressing z oliwy z orzechów włoskich i octu jabłkowego, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj go do soczewicy, dodaj orzechy, figi, winogrona i borowiki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz