Nastał sezon na
szparagi, proponuję Wam zatem przepis na tartę ze szparagami, cebulką, żółtym
serem i parmezanem, na spodzie z ciasta francuskiego.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób:
● około 12 zielonych
szparagów
● 3 małe cebulki dymki
● 1 opakowanie ciasta
francuskiego
● 2 jajka
● 25 cl śmietany
kremówki
● 50 g startego
parmezanu
● 50 g tartego sera typu
Gruyère
● 1 łyżka musztardy
Dijon
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu
Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulkę dymkę umyj i pokrój
na połówki lub ćwiartki. Podsmaż 5 minut na rozgrzanej patelni na oliwie,
mieszając.
W misce ubij jajka ze
śmietaną, musztardą, serem i parmezanem. Posól, popieprz. Dodaj 2-3 szczypty pieprzu
Cayenne (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik
do temperatury 180°C. Rozwiń ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
Wyłóż ciastem
formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem
ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej
powierzchni, spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do
pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp
fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze lekko
złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Na podpieczony spód tarty wylej mieszaninę z jajkami, śmietaną i serem, a następnie ułóż na wierzchu szparagi i cebulkę. Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Podaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz