Dziś mam dla Was prosty przepis na smaczną tartę z pieczonymi letnimi warzywami w stylu francuskiego tian, jest to idealny dodatek do grilla. Korzystajcie jeszcze z dobrodziejstw lata i obfitości warzyw na letnich stoiskach.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 4-6 osób:
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
(na tartę o średnicy 24 cm)
● 2 małe bakłażany
● 2 cukinie
● 3 pomidory
● 2 zielone cebulki dymki
● 1 łyżka ziół prowansalskich
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte warzywa (nie obierając ich, oprócz cebulki) pokrój w cienkie plasterki o grubości 5 mm.
Wyłóż ciasto francuskie w foremce do
tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej), dociskając dobrze do
brzegów.
Rozgrzej piekarnik do temperatury
180°C, ponakłuwaj widelcem ciasto, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na
papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie
zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut, zdejmij
papier i fasolę i piecz jeszcze 5 minut.
Możesz również wyłożyć ciasto
bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, postępuj tak samo, jak
z foremką do tarty.
Ułóż warzywa na przemian, zaczynając od zewnątrz. Posyp ziołami prowansalskimi, posól, popieprz i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagarzanego do 180°C na około 30 minut, od czasu do czasu lekko ugniatając warzywa, aby dobrze nasączyły się sokiem z pieczenia i skonfitowały, ewentualnie polej jeszcze oliwą podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz