niedziela, 31 stycznia 2016

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA


Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti.





4 porcje
Przygotowanie: ok.15 min.

 
Składniki:

300 g makaronu penne

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

20 g masła

35 cl gęstej śmietany*
20 g startego parmezanu

mały kawałek pokruszonego sera typu Roquefort
 
Kilka wyłuskanych orzechów włoskich

Sól

Pieprz

 

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż na wolnym ogniu cebulę i czosnek przez około 3 minuty.

Dodaj śmietanę, parmezan i Roquefort, podgrzewaj mieszając na bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.

Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu.

*Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.

 Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz